Öppet brev till regionens vaccinationssamordnare

Logistiken kring covid-vaccineringen är A och O för framgång.

Gun-Britt Johnsson i Mjölby blev först i landet att vaccineras mot covid-19. Hon har redan fått sin andra dos. Men hur blir det med logistiken i fortsättningen, undrar insändarskribenten.

Gun-Britt Johnsson i Mjölby blev först i landet att vaccineras mot covid-19. Hon har redan fått sin andra dos. Men hur blir det med logistiken i fortsättningen, undrar insändarskribenten.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2021-01-25 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har i stort sett alla som bor på regionens särskilda boenden fått sin första spruta mot covid-19. Logistiken kring detta har varit enkel för dem. De har inte behövt boka tid eller ens gå ut. De som styrt det hela har också haft en relativt enkel uppgift när det gäller distribution och utförande.

Men snart sätts logistiken på hårdare prov. I "Kaos i vaccinationskö" (Corren, 15/1) läste vi att de som har hemtjänst inom regionen fått brev med instruktioner om hur man anmäler sig för vaccination. Det kunde göras via nätet eller per telefon. 

Här visade sig åter digitaliseringens baksida för många äldre. Regionens företrädare hade förväntat sig att anmälan främst skulle ske digitalt. Men många saknar dator och fastnade i telefonkö. Kom de fram var tiderna slut. Så redan fyra dagar senare läste vi att bokningssystemet ändrats för telefonbokningen.

Snart inleds fas 2 av vaccineringen. Då ska främst de över 70 år få sin första spruta. Enligt statistik på regionens hemsida bodde år 2019 knappt 71 000 personer i den kategorin i Östergötland. En liten del kan räknas bort i detta sammanhang, de har redan fått sitt i fas 1. Några frågor inför fas 2:

1. Hur säkerställer regionen att information om tidbokning når alla? Det mest rättvisa borde vara ett massutskick per brev eller som en specialutgåva av regionens nyhetsblad. Kommer de viktigaste hemspråken att inkluderas?

2. Hur säkerställer regionen att tidsbokningen fungerar? När bokningen öppnar kan man vara säker på en anstormning, både via nätet och telefon. Hur är det med serverkapacitet? Personal som tar emot samtal? Är tidsbokningsprogrammen testade?

3. Har alla en rättvis chans att få en tid? Det får inte bli så att de datorvana får en fördel.  En kvot av bokningsbara tider per dag måste tilldelas dem som endast kan eller vill anmäla sig via telefon. Helst utan att personnummer eller andra val behöver knappas in, många äldre har svårt att klara sådant.

4. Hur fördelas doserna regionalt? Denna fråga är ju grundläggande för tidsbokningen. Blir det till exempel så att doserna fördelas efter antal listade på våra vårdcentraler?

5Hur säkerställer regionen att det finns tillräckligt med personal och ”smittsäkra” lokaler för vaccinering?

En smidig administration av fas 2 skulle bli ett utmärkt incitament att vaccinera sig för dem som sedan väntar i fas 3. Antalet östgötar i åldern 18–69 år är över 300 000…