Patient i Lambohov: Jag blev utkastad i kylan

Som patient med abonnemang trodde jag att jag var trygg men blev utkastad i kylan. Det borde ligga på Region Östergötland att säkra platser hos någon av de andra klinikerna, menar insändarskribenten.

De andra klinikerna har svårt att ta emot alla patienter från Lambohov, de var ytterst ovilliga att ta emot nya patienter när man redan hade fullt, berättar insändarskribenten.

De andra klinikerna har svårt att ta emot alla patienter från Lambohov, de var ytterst ovilliga att ta emot nya patienter när man redan hade fullt, berättar insändarskribenten.

Foto: Maria Johansson

Insändare2023-01-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Varför lägger man ned folktandvården i Lambohov?” (5/1):

Jag har varit listad i Lambohov men inte fått någon som helst information om den uppkomna situationen från kliniken. Jag har betalat dyra avgifter för abonnemang men har inte blivit kallad till undersökning på över 4 år. Jag har förstått svårigheterna under coronan men har ändå tänkt att förr eller senare borde man bli kallad även om man inte har akuta behov.

Jag blev varse om att kliniken upphört sin verksamhet först via artikeln i Corren innan jul. Jag ringde kliniken och de beklagade att information inte nått alla och att jag skulle kontakta någon annan klinik för att bli listad där. Men de andra klinikerna har svårt att ta emot alla patienter från Lambohov, de var ytterst ovilliga att ta emot nya patienter när man redan hade fullt. Som patient med abonnemang trodde jag att jag var trygg men blev utkastad i kylan. Det borde ligga på Region Östergötland att säkra platser hos någon av klinikerna, inte på respektive patient. 

Vilket ansvar har Region Östergötland för den uppkomna situationen i Lambohov och för tandhälsan rent allmänt i Linköping? Jag ser inte att Region Östergötland bryr sig om tandhälsan längre, utöver eventuellt akuta behov. Jag har alltid litat på Folktandvården där jag blivit kallad till undersökning regelbundet, men överväger nu att byta till privat tandläkare i och med att Region Östergötland inte längre kan ta ansvar för förebyggande tandvård, inte ens om man har dyrt abonnemang.