Patientsäkerheten är inte en åsikt – det är vår vardag

Varje dag ser jag hur politiska beslut påverkar vår möjlighet att ge säker och god vård, säger insändarskribenten. 

Vi har ett djupt engagemang för våra patienter, som inte syns i statistik men som avgör liv varje dag, säger insändarskribenten.

Vi har ett djupt engagemang för våra patienter, som inte syns i statistik men som avgör liv varje dag, säger insändarskribenten.

Foto: Jasmine Hübinette

Insändare2025-07-01 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära Marie Morell,
Jag har tagit del av dina reflektioner i Corren efter granskningen av barn- och vuxenpsykiatrin i Linköping. Du har även sett filmen där vi psykiatripersonal själva berättar hur vi upplever vården och vilka insatser som faktiskt behövs.
Trots detta väljer du att framställa det som att vår bild inte stämmer – trots att det är vi som dagligen arbetar med patienterna och som har både den professionella kompetensen och erfarenheten.

Jag arbetar själv på psykiatriska kliniken i Linköping. Varje dag ser jag hur politiska beslut påverkar vår möjlighet att ge säker och god vård. Du säger att våra bilder av den psykiatriska vården skiljer sig åt och att patientsäkerheten inte är i fara. Men vad baserar du den uppfattningen på? För oss är detta inte en bild – det är verklighet. Det handlar om människor i kris, inte diagram i en rapport.

Att du som politiker ifrågasätter vår samlade professionella bedömning och våra vittnesmål är både oroande och respektlöst. Vi har inte bara utbildning och erfarenhet – vi har också ett djupt engagemang för våra patienter, något som inte syns i statistik men som avgör liv varje dag.

Så snälla Marie Morell, vad vet du om patientsäkerhet – som vi professionella på psykiatriska kliniken uppenbarligen missar?

Anna-Maria Birgersson, specialistsjuksköterska

Svar från Marie Morell (M): 

Tack för din insändare. Jag vill gärna ta tillfället i akt att förtydliga vad jag menade i intervjun med Corren – där bara korta delar av ett längre resonemang fick plats. Jag vill börja med att understryka att jag tar era berättelser på största allvar. Det ni förmedlar lämnar nog ingen oberörd. 

Det jag svarade på handlade om att vi från politiskt håll inte fått signaler om hotad patientsäkerhet via de ordinarie kanaler som finns för att fånga upp risker i vården – som avvikelserapporter, chefläkarsystem och så vidare. Den information vi däremot har är att verksamhetsledningen för psykiatrin noga följer avvikelser och det är ett prioriterat uppdrag att säkerställa just patientsäkerheten. Det betyder dock inte att vi inte lyssnar eller tror att din eller dina kollegors upplevelser är mindre verkliga. Det är viktigt att alla avvikelser rapporteras, synliggörs och hanteras.

Jag förstår er frustration över nuläget, men vill betona att det inte är det framtida läget. Jag tycker inte det har framkommit tydligt i Correns rapportering, men det är först nu, när omställningen är genomförd och de fackliga och arbetsrättsliga processerna är klara efter varslet, som tjänster som stått vakanta kan börja återbesättas.

Psykisk ohälsa är en av vår tids största utmaningar. Syftet med omställningen är att skapa en mer hållbar, långsiktig och jämlik psykiatrisk vård över länet – både ekonomiskt och organisatoriskt. Vägen framåt kräver förändring, men vårt mål är tydligt: att stärka vården, inte försvaga den.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande