Polisen behöver stärkt befogenhet

Polisen bör få möjlighet att stoppa bilar eller utföra visitationer i högre utsträckning för att bekämpa gängkriminaliteten, resonerar skribenten.

Polisen bör få möjlighet att stoppa bilar eller utföra visitationer i högre utsträckning för att bekämpa gängkriminaliteten, resonerar skribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2019-09-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är hemskt med alla skjutningar och sprängningar, som sprider sig till allt fler städer.

Givetvis bra att partierna försöker samverka och få fram motåtgärder; hårdare straff verkar vara huvudinriktningen och det kan väl avskräcka till en del. Från många håll förs alltid fram att förebyggande insatser betyder mest, men det är ett långsiktigt arbete. Något måste göras snabbt.

Jag tror att upptäcktsrisken och övervakning är det som håller tillbaka mest och avskräcker ”våldshjältarna” att agera.

Jag har varit rektor i flera städer i Östergötland och Närke och haft mycket bra samverkan, ibland informell, med närpoliserna. De hade ofta mycket god kännedom om bekymren i ungdomsgruppen och i deras familjer. Med socialkontoret var det betydligt svårare att kommunicera, vars företrädare var livrädda för att öppet diskutera någon särskild person om det inte fanns ett särskilt reglerat uppdrag.

Jag är övertygad om att poliserna i städernas i utsatta områden väl känner de ungdomar som ingår i gängen.

Polisen behöver få ”särskilda” befogenheter att utan speciell misstanke eller beslut om husrannsakan få stoppa bilar, visitera personer eller undersöka utrymmen där gängen uppehåller sig.

Det skulle då vara betydligt svårare och mer riskfyllt att ha med sig vapen eller sprängmedel.

Denna särskilda undantagslag skulle kunna gälla under ett antal år, 3 eller 5, och därefter utvärderas. Kanske skulle ett visst antal poliser kunna utbildas och erhålla dessa befogenheter.

Tråkigt, men något kraftfullt måste införas. Hårdare straff hjälper inte de ungdomar som tappat tron på livet, framtiden och saknar självförtroende och därför till varje pris vill imponera på sina kompisar. Det blir en hjälp för dessa att kunna motstå trycket från sitt gäng.

Till sist: Det verkar inte finnas någon forskning om vilka ungdomar som hamnar i destruktiva miljöer. Vilka bakgrunder har de? Är det skolan som är fel? Är det betygssystemet som straffar ut? Familjesituationen?

Drogerna. Som statsministern framhöll; de som handlar droger har ett stort ansvar.

Har någon nån gång hört en programledare i tv ställa en fråga till omhuldade artister om deras ansvar för droganvändandets utbredning? Jag har inte gjort det.

Göran Björnståhl

Läs mer om