Förtroendeklyftan ökar mellan folket och eliten. Nationalstaten med dess folk är grundbulten i en demokrati. Därför är enögd federalism med reducering av nationalstaten så farlig för demokratin. EU:s svårigheter att få gehör för sin överstatliga politik hos folket, beror på att denna globala elit glömt att lyssna på sitt folk, som inte befinner sig högst upp på den socioekonomiska skalan.
Globaliseringen med EU:s önskan om allt mer makt är inte huggit i sten, som politiker tycks tro, eftersom de mest lyssnar på sina bröder och alltför lite på folkviljan.
Hänsynstagandet till migranters olika religioner med kultur och tradition, är stor hos makthavarna, men mindre när det handlar om värdlandets egna, som utgör näring för demokratin och ett lands sammanhållning. Om jag får vara stolt över min egen bakgrund, då har jag lättare att öppna mig och ta till mig andras.
Samma synsätt råder tyvärr i Bryssel, där alla länder skulle med på EMU-tåget, trots att flera länder inte kunde uppfylla kriterierna. Smällen fick i vanlig ordning arbetarna ta i hårt skuldtyngda länder, där Grekland knappt har hämtat sig än.
Jag tänker tillbaka på min yrkestid i sjukvården, där alla patienter skulle behandlas med förståelse för sina besvär, men sedan kunde stor skillnad i behandling råda, trots samma diagnoskod, beroende på att deras förutsättningar var så olika. Tyvärr saknas alltför ofta förtrogenhetskunskap från arbetslivet hos dagens politiker. Om de dessutom brister i lyssnarskap hamnar de ofta fel i sina beslut, som mer styrs av ideologi och mindre av klokskap.
Harriet Larsson