Porren och Tiktok ska inte lära unga – rädda sexualundervisningen

I en tid där frågor om samtycke, porr och hedersförtryck är högst närvarande i ungas liv behövs en starkare sexualundervisning – inte en svagare undervisning, skriver Ungdomshälsan, Linköping.

Sexualundervisning är en investering i hälsa, jämlikhet och respekt. Vi måste värna om detta ämne och säkerställa att alla elever får den kunskap de har rätt till, skriver Ungdomshälsan, Linköping.

Sexualundervisning är en investering i hälsa, jämlikhet och respekt. Vi måste värna om detta ämne och säkerställa att alla elever får den kunskap de har rätt till, skriver Ungdomshälsan, Linköping.

Foto: Viktoria Bank/TT

Insändare2025-05-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läroplansutredningen föreslår att sexualundervisningen stryks ur skolans mål och uppdrag. Vi som jobbar på ungdomshälsan menar att detta förslag inte bara är fel, det riskerar att underminera den viktiga utbildning som våra barn och unga behöver för att kunna navigera i en värld som är komplex.

Sexualundervisning är mer än bara en lektion om biologi eller reproduktion. Det handlar om att ge eleverna verktyg för att förstå sina egna kroppar och känslor, respektera andras gränser och skapa en trygg och jämlik miljö för alla. För att barn och unga ska kunna göra medvetna och informerade val kring sin kropp, sina relationer och sitt välmående behöver de få rätt kunskap från tidig ålder.

Ett av de största problemen vi ser i dag, och som vi personal på Ungdomshälsan ofta stöter på i vårt arbete, är att ungdomarna har väldigt låg kroppskunskap. Många unga saknar grundläggande förståelse för sin egen kropp, vilket gör dem sårbara för både fysiska och psykiska påfrestningar. Vi möter unga som inte har fått tillräcklig information om samtycke eller viktiga aspekter av sexuell hälsa. 

Sexualundervisning handlar därför inte bara om att förhindra negativa konsekvenser, utan om att ge våra ungdomar förutsättningar för att bygga sunda och respektfulla relationer. Det handlar om att ge dem självförtroende, att sätta gränser och förstå sina rättigheter. För att skapa en trygg och jämställd framtid måste vi ge unga människor de verktyg de behöver för att hantera både kroppsliga och emotionella förändringar.

Förslaget från läroplansutredaren är ett missat tillfälle att ge våra unga en bättre och tryggare framtid. I en tid där frågor om samtycke, porr och hedersförtryck är högst närvarande i ungas liv behövs en starkare sexualundervisning – inte en svagare undervisning! 

Sexualundervisning är en investering i hälsa, jämlikhet och respekt. Vi måste värna om detta ämne och säkerställa att alla elever får den kunskap de har rätt till. 

Porren och Tiktok ska inte vara våra ungas läroböcker om sex, relationer och samtycke! Rädda sexualundervisningen!