Har vår egen girighet satt oss i ekonomisk kri?

Efter två årtionden med sjunkande räntor har vi vant oss vid tanken på att låna till låga kostnader, ibland till och med nästan gratis. När pengar är gratis så händer det som man kan förvänta sig, menar insändarskribenten.

Vi konsumerar, vi reser, vi renoverar, vi köper allt dyrare och allt fler bostäder. Vi blir giriga kapitalister, mycket vill ha mer. Men nu när räntorna stiger, förvandlas vårt ekonomiska beteende från kapitalist till socialist, staten ska rädda oss, menar insändarskribenten.

Vi konsumerar, vi reser, vi renoverar, vi köper allt dyrare och allt fler bostäder. Vi blir giriga kapitalister, mycket vill ha mer. Men nu när räntorna stiger, förvandlas vårt ekonomiska beteende från kapitalist till socialist, staten ska rädda oss, menar insändarskribenten.

Foto: Stina Stjernkvist/Henrik Montgomery/Emma Carlsson SB Photo/Christine Olsson/TT

Insändare2023-09-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag promenerar genom våra stadsgator och ser människor samlas på uteserveringar och restauranger, känner jag mig utmanad att ifrågasätta den rådande uppfattningen om en pågående ekonomisk kris. Är vi verkligen mitt i en ekonomisk vinter, eller är det bara en tillfällig kyla som kommer och går? Min fråga är, är det verkligen så illa som det beskrivs i massmedia?

Visst, jag har full förståelse för att vissa fortfarande kämpar ekonomiskt, och vi får inte blunda för deras utmaningar. Arbetslöshet och stigande levnadskostnader är realiteter för många. Vi kan alla se antalet Linköpingsbor som får dryga ut sin inkomst genom att vittja papperskorgar på pant med mera. Men om vi bortser från det en stund och i stället granskar den bredare bilden, kanske vi inser att det finns fler nyanser i detta scenario än vad som beskrivs i massmedia.

Efter två årtionden med sjunkande räntor har vi vant oss vid tanken på att låna till låga kostnader, ibland till och med nästan gratis. När pengar är gratis så händer det som man kan förvänta sig. Vi konsumerar, vi reser, vi renoverar, vi köper allt dyrare och allt fler bostäder. Vi blir giriga kapitalister, mycket vill ha mer. Men nu när räntorna stiger, förvandlas vårt ekonomiska beteende från kapitalist till socialist, staten ska rädda oss.

Frågan vi bör ställa oss är om vi verkligen har oss själva att skylla för den ekonomiska kylan som nu börjar göra sig påmind. Har vår girighet och ovilja att planera för morgondagen satt oss i den situation vi nu befinner oss i? Är det rimligt att förvänta sig att pengarna alltid ska vara så billiga som de har varit?

Det är dags att reflektera över vårt ekonomiska beteende och ta ansvar för våra ekonomiska val. I stället för att kräva statlig räddning när räntorna stiger, borde vi vara beredda att anpassa oss och agera ansvarsfullt. Den ekonomiska kylan kan vara en tankeställare för oss alla, och det är upp till oss att forma vår ekonomiska framtid med en mer balanserad syn på konsumtion, sparande och ansvar. Vi kan inte bara vara kapitalister när det passar oss och socialister när det blir svårt. Det är dags att ta kontroll över vår ekonomi och navigera genom den kommande kylan med visdom och ansvar.