Ropen skalla, ekologisk mat åt alla! På Kravs hemsida kunde man läsa: ”Ekologisk odling – vägen till bättre hälsa”. Några bevis ges inte för detta påstående. Går det att bevisa?
Ekologisk odling är bra för miljön, trodde man, men två undersökningar visar att den ekologiska odlingen orsakar större miljöpåverkan, per kilo odlad produkt, än den oekologiska odlingen gör. Det finns kommuner, som i sin iver att vara miljömedvetna, införde policyn att bara köpa in ekologiskt odlade produkter. Motiveringen var att dessa produkter var bättre och mer miljövänliga än de oekologiska. Sanningen är att de dyrare
ekologiskt odlade produkterna, inte är bättre än de oekologiskt odlade.
Vad händer nu, när man känner till fakta? Kommer kommuner att upphäva sina beslut att bara använda ekologiskt odlade produkter på äldreboenden och i skolor? Det borde de göra, därför att de betalar ett högre pris än nödvändigt för en produkt, som dessutom har större negativ miljöpåverkan än den oekologiskt odlade. Det är ett oansvarigt hanterande av skattemedel.
Är det inte så att dessa kommuner genom beslutet att bara köpa in ekologiskt odlade produkter, i praktiken, på grund av prisdifferensen, sponsrar miljöförstöring?
Många personer ville vara trendiga och miljömedvetna och köpte/köper bara ekologiska produkter.
Regeringen, som har målet att 30 procent av all odlad areal, år 2030, ska vara ekologisk odling, ökade i april 2017 stödet till ekologisk odling: 25 miljoner 2018, 50 miljoner 2019 och 100 miljoner 2020.
Enligt fyra forskare med anknytning till Sveriges lantbruksuniversitet, så skulle 100 procent ekologisk odling vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebära större belastning på miljön till en hög kostnad.
Politiker har skyldighet att förvalta skattepengar på ett ansvarsfullt sätt. Rata därför ekologiskt odlade produkter vid upphandling.
Miljöintresserad