Lodjuret har åter blivit ett betydelsefullt inslag i Östergötlands natur. Förra året hittades tio lodjursföryngringar (honor med ungar) i länet. Utifrån detta beräknar man att det fanns cirka 55 lodjur. Det är inte många år sedan vi inte hade någon loföryngring alls i länet. Utvecklingen har varit mycket positiv de senaste åren.
Vi befarar att länsstyrelsen inom kort fattar beslut om att tillåta licensjakt på lodjur kommande vinter. Vi hör att vissa i Jägarkåren vill ha licensjakt, men vi hoppas verkligen att länsstyrelsen inte beviljar detta. I Östergötland ägnar sig cirka 2 procent av befolkningen åt jakt i någon form. Vi är många andra som gläds över möjligheten att se detta vackra kattdjur i naturen –vi har svårt att göra våra röster hörda.
Lodjuret är fridlyst i Sverige och har varit det länge. Jakt får beviljas bara om mycket rigorösa förutsättningar för undantag är uppfyllda. Det finns två grundläggande förutsättningar: 1. Lostammen måste ha gynnsam bevarandestatus, dvs att lostammens framtid är säkrad. 2. Det finns ett problem som saknar annan lämplig lösning än jakt.
Finns det något problem med lodjur? Ett problem som måste lösas? Inga människor ofredas av lodjur. Hur många tamdjur dödas av lodjur? Hittills detta år har tio tamdjur (får och getter) med säkerhet dödats av lodjur.
Ekonomisk ersättning utgår till djurägaren, men varje dödat eller skadat tamdjur är naturligtvis ett för mycket och vi har stor medkänsla med de djurägare som drabbas. Med tanke på hur många får det finns i länet (cirka 40 000) får dock antalet dödade tamdjur anses mycket lågt och – framför allt – mycket långt ifrån vad som krävs för att länsstyrelsen ska kunna bevilja undantag från fridlysningen.
Om jakt beviljas kommer den sannolikt att ske under mars månad, då lodjuren parar sig och då fjolårsungarna i viss mån fortfarande är beroende av modern.
Lodjuren bidrar till att reducera de stora stammarna av till exempel dovhjort och rådjur, vilka i sin tur är spridare av fästingar. Dessutom jagar lodjuren räv. Överhuvudtaget är de, som ett av topprovdjuren, av väsentlig betydelse för den biologiska mångfalden. Våra ekosystem är inte kompletta utan lodjur.
Björn Ljunggren, regionansvarig i Östergötland för Svenska Rovdjursföreningen
Göran Toss, vice ordförande Naturskyddsföreningen i Östergötland