Röda korsets volontärer tar emot samtal

Svenska Röda Korset har från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, fått i uppdrag att bilda kris- och beredskapsgrupper i landets kommuner. Sedan 2016 har rödakorskretsarna i Linköpings kommun en beredskapsgrupp med en färdig krisplan.

Insändare2020-07-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av de rådande omständigheterna med en pandemi, har vi aktiverat beredskapsgruppen och 12 volontärer ingår i denna.

Det är inte alldeles enkelt att alltid följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla distans till varandra. Kanske inte få möjlighet att träffa sina närstående/vänner, eller också att man är ensam. Det är en svår balansgång för både ung och gammal. Det är i dessa lägen, som man kanske känner en större ensamhet och gärna på något sätt vill ha någon att prata med.

Vi har startat en verksamhet sedan två månader med samtalsstöd, som ett erbjudande till hyresgäster på äldreboende och till personer med hemtjänst eller ett trygghetslarm samt till vårdcentraler i Linköpings kommun. 

Då signalerna från FHM, kommuner och regioner signalerar att denna kris ser ut att vara under längre tid, vill vi nu också erbjuda denna samtalstjänst att gälla även människor utanför de ovan nämnda områdena. 

Våra volontärer står till tjänst för samtal alla veckans sju dagar från klockan 10–16, där varje volontär har ”sin” dag.

Vi arbetar med tystnadslöfte och alla samtal stannar mellan dem som samtalar med varandra. Svenska Röda Korset har också centralt upprättat en kanal för samtal: 08-452 46 00, och kris- och beredskapsgruppens i Linköpings nummer är 013-12 24 50 och knappval 4.

Lena Nilsson, Gudrun Öberg, Lotta Anlind, Britt-Marie Söderström