Leden går utmed bland annat Valhallagatan och Risbrinksgatan och det är bara halva dessa gator som halkbekämpas. Så för att kunna åka säkert hem måste jag cykla på vänster sida av dessa gator. Till stort förtret för de bilister som jag möter och som inte förstår varför jag cyklar på fel sida av vägen.
Jag vill ha ett svar från de som i Linköpings kommun ansvarar för halkbekämpningen av cykellederna. Vad är tanken med att bara halkbekämpa ena halvan av nämnda gator? Ska vi cyklister bara kunna åka säkert i ena riktningen eller ska vi köra på fel sida och därmed utsätta oss för stor risk att bli påkörda eller åtminstone utskällda av arga bilister? Eller ska vi ge upp och istället sätta oss i bilen och vara med och bidra till långa bilköer och försämrad luftkvalitet i Linköping?
Miljömedveten
Svar:
Att cykla dagligen i stället för att åka bil har många goda effekter, dels på miljön lokalt och globalt, men också på fysisk och psykisk hälsa. Oavsett färdsätt vill vi skapa goda förutsättningar för alla trafikanter så att de kan ta sig fram även under vintern.
På den väg som insändarskribenten syftar på halkbekämpas det genom saltning och vid behov sopas gatan ren från snö. Metoden kallas för sopsalt och används på ytterligare cirka 10 mil cykelväg. Det är en metod som vi är stolta över att använda eftersom den ger mycket bra väglag för cyklisten vintertid. Linköpings kommun var bland de första att använda sopsalt-metoden i Sverige och vi ser att många kommuner har tagit efter.
På de flesta cykelvägar är röjningbredden cirka 2–2,5 meter oavsett hur bred gatan är, vilket innebär att olika trafikslag får samsas på den röjda delen. På den sträckan skribenten syftar på är målet att hela gatubredden ska sopsaltas så att det går att cykla i båda färdriktningarna. Enligt skribenten har det inte varit så. Vi utreder vad det beror på och vi ska se till att hela gatan sopsaltas.
Eventuella fel, beröm eller synpunkter när det gäller snöröjning tas vänligen emot av vår kundtjänst, då sker en snabb hantering av ärendet där vi kan rätta till eventuella missar. Man kan även lämna synpunkter och göra felanmälningar via linkoping.se.
Våra snöröjare gör en viktig samhällsinsats för att minska olyckor och för att samhällsfunktioner ska kunna fungera även under vinterhalvåret. Så avslutningsvis, en stor eloge till våra utförare som är uppe både dag och natt för att snöröja och halkbekämpa.
Carl Eriksson
driftingenjör Linköpings kommun