Svar på "Vad kostar Zenit skattebetalarna?", 17/4.
Socialdemokraternas vallöfte om en mötesplats för seniorer infriades mycket riktigt under förra mandatperioden. Det var en mycket medveten satsning på pensionärerna i vår kommun, för att stimulera hälsa, social samvaro och ett gott liv. Forskning visar att mer än var fjärde person i åldern 65–80 år har en försämrad livskvalitet på grund av psykisk ohälsa, och 10 procent av gruppen har symtom på depression. Studier visar också att det finns ett klart samband mellan depression och ensamhet, ett folkhälsoproblem som vi måste ta på största allvar.
I budgeten satsar den politiska majoriteten på både Zenit och de lokala pensionärsföreningarna. Vi är övertygade om att verksamheterna kan komplettera varandra på ett bra sätt utan att konkurrera. Föreningsbidraget höjs från 50 000 kronor per år till en halv miljon. Vi vill stimulera till aktiviteter för att minska ensamheten bland äldre i vår kommun.
På Zenit finns en blandning av verksamhet, allt från föreläsningar, underhållning, friskvård, och prova på-verksamhet. Det ideella engagemanget är stort. Kulturarrangemang har bokats genom regionens satsning på kultur för äldre vilket gjort att man kunnat erbjuda kulturinslag av hög kvalitet till ett rimligt pris. Verksamheten har utvecklats under åren, och det är nog bara fantasin som sätter gränserna framåt. I sommar tar Zenit ansvar för serveringen i kiosken under Musik i Gästis.
Satsningen på en träffpunkt för äldre är viktig. Jobbet med folkhälsa och förebyggande insatser måste få vara en del av den kommunala budgeten. Att mäta vad psykisk ohälsa kostar i kronor och ören är svårt men min övertygelse är att varje krona vi satsar på Zenit och pensionärsorganisationerna är välinvesterade och att det sparar pengar för kommunen i slutändan. Men viktigast är kanske ändå den mänskliga aspekten – att vi bidrar till bättre mående och livskvalitet för många äldre i vår kommun.
Anna Johansson
ordförande Socialdemokraterna i Mjölby kommun