Svar på "Aktivt skogsbruk hänger ihop med naturvård", Corren Debatt 14/2.
Chefen för Länsstyrelsens enhet för naturskydd, Mikael Norén, har reagerat på min debattartikel om att staten bör minska sin ambition att belägga mera skogsmark med brukningsförbud. Han anger att det är endast två procent av marken i Östergötland som är skyddad som naturreservat.
Det kanske är så, men han undviker att se på frågan i ett större sammanhang. För hela vårt land är motsvarande siffra 6 procent eller 1,4 miljoner hektar. Därutöver har vi en mycket stor del som skogsägarna frivilligt avsätter i form av reservat och olika typer av hänsynsytor. Och detta utan någon som helst ekonomisk ersättning. Dessa skyddade marker utgör cirka 7 procent av vår totala skogsareal.
Granbarkborren: ”Länsstyrelsen hoppas på att den ska vara en väckarklocka som får oss alla att titta på hur vi kan hjälpas åt att skapa ett levande skogslandskap”. Ja, det är bra, men då får det inte se ut som det gör i en del naturreservat. Det privata skogsbruket som drabbas av barkborren försöker att skyndsamt få bort det skadade virket. I naturreservaten görs ingenting och de blir därmed smitthärdar för omkringliggande skogar.
Gränsen, arealmässigt, för hur mycket skog som tas ur produktion har, enligt min mening passerats. För att balansera skogsvårdslagens två mål – produktion och miljöhänsyn – bör den totala arealen skogsmark, som är undantagen från skogsbruk inte öka.
Carl G Nilsson