Skolan har misslyckats – inte eleverna

Straffa inte de elever som redan går i profilklass för att ni har misslyckats. Det känns som om eleverna används som brickor i ”spelet integration”, menar insändarskribenten.

Låt de elever som hittat sin trygghet få vara kvar där och hjälp nya elever från hela kommunen att hitta dit, menar insändarskribenten.

Låt de elever som hittat sin trygghet få vara kvar där och hjälp nya elever från hela kommunen att hitta dit, menar insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-05-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings kommun vill att det ska finnas profilklasser ute på högstadieskolorna, men de vill också att det ska vara en bra blandning av elever i klasserna (kön, etnicitet, social bakgrund med mera). De är däremot inte villiga att jobba för det.

Det sker ingen extra marknadsföring i de socioekonomiska områdena till exempel, utan de förväntar sig att de eleverna ska komma av sig själva.

På Berzan finns två profiler Ma/No och sport och det är sammanhållna klasser. Hur är fördelningen där? 

På Ånestadskolan finns Samspets, samlad klass. Handboll/innebandy finns också i blandad klass. (De är för få för att fylla en hel klass.)

På Arenaskolan finns flera olika sportprofiler samt dans. Här har det varit svårt med sammanhållna klasser.

Folkungaskolan har tills nu haft sammanhållna klasser i musik, dans, konst och design, samt blandade klasser med inriktningar i science, musikproduktion och hemkunskap. Folkungaskolans elever har de tre senaste åren blandats med andra elever i tvärgrupper i flera ämnesområden.

Om Linköpings kommun vill ha profiler med bättre blandning så finns flera saker att göra:

* Låt föräldrar som går SFI göra studiebesök på profilerna och dela ut information på deras språk.

* Låt studievägledare besöka alla skolklasser i åk 6 och informera om profilerna och dela ut information på olika språk.

* Starta El sistema för barn i förskolor i utsatta områden så får de en snabbare väg in i svenska språket och musiken.

Gör någonting! Straffa inte de elever som redan går för att ni har misslyckats. Det känns som om eleverna används som brickor i ”spelet integration”.

Jag var på protestmötet mot nedläggningen av musikklasserna och det var flera föräldrar som berättade att deras barn när de gick i lågstadiet mått väldigt dåligt, varit mobbade, haft psykisk ohälsa, men som nu mådde bra när de gick musikklass. Vem bryr sig om dessa elever? Musikklasserna var deras räddning.

Kreativa elever som kommit in på bild och form och som äntligen skulle få gå i en klass med likasinnade, nej, nu ska de vara 3,7 i varje klass ...

Likaså dansklasserna, tror ni att fler killar kommer att söka dansklass om de kommer att gå i en blandad klass. Det tror inte jag. Högstadieperioden är för många ungdomar den tuffaste perioden eftersom man är så osäker på vem man är och vem man vill vara. Då blir det en stor trygghet om man kan gå i en klass med likasinnade och det har positiv effekt på den psykiska hälsan.

Låt de elever som hittat sin trygghet få vara kvar där och hjälp nya elever från hela kommunen att hitta dit.