Snabb rökdykning är avgörande

Räddningstjänst. Reducerad deltidsbrandkår i Borensberg minskar möjligheten till snabb insats av rökdykare, skriver Conny Ringvide.

Räddningstjänst. Reducerad deltidsbrandkår i Borensberg minskar möjligheten till snabb insats av rökdykare, skriver Conny Ringvide.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2017-09-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i Corren 24/8 att chefen för P4/Kvarn överstelöjtnant Per Gerhardsson inte har några problem med att deltidsbrandkåren i Borensberg kan få reducerad styrka. Chefen P4/Kvarn säger helt riktigt att det är cirka 10 kilometer från Borensberg och ungefär samma avstånd från Tjällmo där det finns en deltidsbrandkår. I och med detta säger han att Tjällmo kan vara på plats lika snabbt vilket innebär att chefen P4/Kvarn känner sig ganska trygg. Han har helt inriktat sig på skogsbränder som förekommer då och då.

Har chefen P4/Kvarn gjort en riskanalys innan han uttalar sig i media och säger att det för Kvarns del inte är någonting negativt med att reducera deltidsbrandkåren i Borensberg, ty det finns en deltidsbrandkår i Tjällmo på ungefär samma avstånd. Om han hade gjort en riskanalys eller kanske bara tänkt efter lite så hade det snart framkommit att det inte är så enkelt som han påstår.

Deltidsbrandkåren i Borensberg består idag av en plus fyra man vilket innebär att de har rökdykningskapacitet. För detta krävs nämligen totalt fem man. Tjällmo deltidsbrandkår består av en plus tre man vilket givetvis innebär att de inte har rökdykningsförmåga.

Chefen P4/Kvarn bör nog ta sig en funderare på detta ty vad skulle det innebära om det startar en brand i något av hotellen eller elevbostäderna i Kvarn? För att rädda liv genom rökdykning har man konstant klockan mot sig och att invänta räddningstjänsten från Motala kan vara att spilla liv.

Kan också i artikeln konstatera att räddningschef Anders Sigfridsson inte har reflekterat över sämre brandsäkerhet i Kvarn när det gäller att reducera styrkan i Borensberg. Har räddningschefen inte heller funderat på att rökdykningsinsats kräver mycket snabb verkställighet för att kunna rädda liv? Det tar minst 13 minuter längre för räddningstjänsten i Motala att nå Kvarn än vad det gör för deltidsbrandkåren i Borensberg. Är detta acceptabelt om det skulle krävas insats för att rädda liv med rökdykning. Givetvis är det inte så.

För oss boende i Borensberg med omnejd är det inte heller acceptabelt att det tar så pass längre tid för att räddningstjänsten i Motala att kunna genomföra rökdykning för att rädda liv.

Plan- och miljönämnden i Motala har låtit Prospero göra en riskanalys avseende bland annat deltidsbrandkåren i Borensberg. Författaren från Prospero för ett resonemang kring en kostnads- och nyttoanalys som mynnar ut i att Borensbergs deltidsbrandkår inte är samhällsekonomiskt försvarbar. Återigen det här med rökdykningskapacitet. Är Borensbergsbornas liv mindre värda än de som bor i Motala?

Läs mer om