Tydlighet och kommunikation skapar en bättre äldreomsorg

Det behövs mer dialog mellan kommun och utförare, säger insändarskribenten. 

Omsorgspersonal behöver göra svåra, dagliga bedömningar av vad varje individ faktiskt behöver, säger insändarskribenten.

Omsorgspersonal behöver göra svåra, dagliga bedömningar av vad varje individ faktiskt behöver, säger insändarskribenten.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2025-07-16 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings kommun kräver att Attendo ska betala tillbaka över 10 miljoner kronor för hemtjänsten i Lambohov. Kommunen menar att företaget fakturerat för många timmar, medan Attendo försvarar sig med att insatserna faktiskt har utförts – till människor med stora och växande behov.

Det här fallet pekar på ett större problem: modellen i Linköping bygger på att ersättning ges för faktisk tid hos brukaren, utan att biståndshandläggare anger exakta minutantal. Det skapar utrymme för tolkning – och gör det svårt att i efterhand fastslå vad som är “för mycket”. I praktiken innebär det att omsorgspersonal behöver göra svåra, dagliga bedömningar av vad varje individ faktiskt behöver.

Attendo har valt att inte stressa igenom uppdragen utan istället ge äldre den tid de behöver. Är det verkligen fel att sätta kvalitet framför hastighet?

Om vi vill värna en trygg och värdig äldreomsorg måste vi bygga på samarbete – inte misstro. Det behövs mer dialog mellan kommun och utförare. Tydlighet och kommunikation ger bättre resultat än att straffa bort något som i grunden fungerar för de äldre.

Låt oss inte urholka tilliten i välfärden – låt oss stärka den tillsammans.

"Orolig vårdarbetare och medmänniska"

Svar från Linköpings kommun: 

Vi delar uppfattningen att en trygg och värdig äldreomsorg bäst skapas i samverkan – med tydliga förväntningar, respekt för brukarnas behov och en öppen dialog mellan kommun och utförare. Det är därför viktigt att nyansera bilden som ges i insändaren.


I Linköpings kommun bygger ersättningsmodellen för hemtjänst på att utföraren får ersättning för faktiskt utförd tid – men med utgångspunkt i väl förankrade ramtider per insats och riktlinjer för en likvärdig vård och omsorg i kommunen. Ramtiderna för insatserna är generösa, och ett stort ansvar läggs på utföraren att i dialog med omsorgstagare planera hur tiden ska användas. Det är förutsättningar som bygger på tillit där tiden inte styrs av minutbeslut, utan av brukarens individuella behov. Men med det följer också ett ansvar för dokumentation, transparens och att följa avtalets principer, så att vi får en likvärdig vård och omsorg i kommunen.


Den granskning som nu genomförts visar tyvärr att Attendo i Lambohov regelbundet fakturerat för mer tid än vad som varit beslutat, planerat eller möjligt. Det gäller bland annat:

  • Många ärenden med sammanhängande tid över tre timmar utan beslut.
  • Omfattande dubbelbemanning utan dokumenterat behov.
  • Bristande koppling mellan beslut, genomförandeplan och faktisk utförd insats.

Att uppmärksamma och följa upp sådana avvikelser är inte uttryck för misstro – utan ett led i vårt gemensamma ansvar att använda välfärdens resurser rätt, och att säkerställa att varje brukare får den omsorg de har rätt till – och att vården och omsorgen är jämlik.


Vår ambition är att fortsatt vara en kommun där kvaliteten i äldreomsorgen är hög – men också där avtal följs och skattemedel hanteras med ansvar. Tillit kräver ömsesidighet – men på en grund av tydlighet, respekt för uppdraget och följsamhet mot de gemensamma spelreglerna.

Jonatan Hermansson (S), Vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande