Samtidigt undrar jag hur många av restaurangerna som köper svenska råvaror till sina gäster. I alla fall så långt det är möjligt. Och därmed stöttar det svenska gröna näringslivet. Kommer skattestödspengarna från staten gå till köp av importerad mat när allt rullar på restaurangerna igen?
En dag släpper det ju och då kommer folk börja äta ute igen. Hur många jobb i Sverige räddas genom att stötta en restaurang som köper utländskt kött till sina gäster? Respektive hur många jobb generar en restaurang som prioriterar svenskt mat i sin meny? Jag tänker på svenska lantbrukare, anställda på gårdarna, livsmedelskedjan och transporter inom Sverige. Restaurangjobben kommer ju tillbaka när coronaviruset inte längre är ett problem.
Innehavare av restauranger hänvisar ibland till höga personalkostnader som en anledning att till exempel köpa dansk fläskfilé. Den importerade produkten används för att hålla nere priset på maten då kunden inte vill betala mer, säger man.
Men svensken som jobbar har ju fått en rejäl skattesänkning de senaste åren och en tidigare momssänkning på restaurangmat borde göra att svensken har råd med några kronor till. Om det skulle behövas för att få äta svenska råvaror när vi går ut och äter gott vill säga.
Jag stöttar gärna en lokal restaurang, men då vill jag ha svensk mat på tallriken. Annars stöttar jag ju bara ekonomin i ett annat land.
Svensk mat!