Sverige behöver fortsatt kärnkraft

Kärnkraften är nödvändig om transporterna ska kunna elektrifieras i någon större utsträckning, skriver Jacob Granqvist. På bilden Oskarshamns kärnkraftverk.

Kärnkraften är nödvändig om transporterna ska kunna elektrifieras i någon större utsträckning, skriver Jacob Granqvist. På bilden Oskarshamns kärnkraftverk.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2018-10-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk industri går på högvarv. Dess bidrag till Sveriges ekonomi uppgick förra året till en femtedel av BNP. Samtidigt som det går mycket bra för svensk industri finns ett stort orosmoln på horisonten – energiförsörjningen. I och med den pågående kärnkraftsavvecklingen sätter vi Sveriges framtid på spel. Omfattande satsningar på kärnkraften måste snarast genomföras så att svensk energitillgång och hållbar utveckling ska kunna säkras.

Idag utgör kärnkraften cirka 40 procent av den svenska elproduktionen. Samtidigt bidrar vattenkraft och vindkraft med 40 procent respektive 10 procent av energiproduktionen. Trots stor utbyggnad står vindkraften fortfarande för en mycket liten del av den svenska energiproduktionen. Att underlätta utbyggnad av kärnkraften vore inte bara en garant för fossilfri energi utan också billigt i förhållande till den utbyggnad av vindkraften som skulle krävas för att ersätta kärnkraften.

De flesta svenska kärnkraftverk på väg mot slutet av sina livscykler. Exempelvis är Ringhals 1 och 2, som utgör nästan 15 procent av den totala energiproduktionen, planlagda att avvecklas inom två år.

Om det svenska elbehovet inom en överskådlig framtid skulle ha bedömts minska hade detta inte varit ett problem. Sanningen är dock den motsatta då en viktig del av Sveriges klimatomställning vilar på en övergång till en eldriven transportsektor. Om endast hälften av våra transportmedel inom de kommande tjugo åren elektrifieras, skulle den svenska energikonsumtionen öka med nästan 30 procent - ungefär två stycken Ringhals! Utan en utbyggnad av den svenska kärnkraften är en övergång till fossilfria transportmedel omöjlig.

Kärnkraftens risker brukar framhävas som en anledning till avveckling. Onekligen är vissa länder inte lämpade för kärnkraft vilket visade sig tydligt i Japan 2011 då en kärnkraftsolycka förorsakades av en tsunami. Sverige som land har dock en oerhört gynnsam geografisk position med en mycket låg seismisk aktivitet som lämpar sig väl för kärnkraftsindustri.

Om inte satsningar inom kärnkraftsindustrin görs kommer Sverige riskera samma problem som Tyskland, nämligen en förestående energibrist vilket i värsta fall kommer skapa ett behov att återgå till fossil-el producerad med importerad gas från Ryssland. Detta skulle vara ett dråpslag mot Sveriges mål att bli koldioxidneutralt och en mycket otrevlig beroendesituation med tanke på det rådande världsläget.

Jacob Granqvist