Trädgård med särskilda krav

Statens fastighetsverk svara på tidigare inlägg om slottsträdgården i Linköping.

Statens fastighetsverk svara på tidigare inlägg om slottsträdgården i Linköping.

Foto: Mikael Svensson

Insändare2018-05-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Se på trädgården med modern blick”, 15/4.

Statens fastighetsverks fastigheter skall bevaras, användas och utvecklas, vilket Lars Danielsson och övriga artikelförfattare också hänvisar till, men Statens fastighetsverk har fler mål än så. Vi skall även tillhandahålla ändamålsenliga lokaler och anläggningar åt våra hyresgäster. En av Statens fastighetsverks hyresgäster i Linköpings slott är länsstyrelsen och landshövdingen. Detta ställer krav på lokalerna och tillhörande trädgårdsanläggning avseende representativitet och säkerhet.

I artikeln nämns att Kalmar slott och Örebro slott är tillgängliga för allmänheten. Kalmar slott är ett av Statens fastighetsverks viktiga besöksmål med utställningar och evenemang, men inget länsresidens. Örebro slott är precis som Linköpings slott representationslokal och bostad för landshövdingen. Skillnaden är att Örebro slott, som ursprungligen var en försvarsanläggning, är byggd på en holme i Svartån utan trädgård. Kungsträdgården vid Linköpings slott har sitt ursprung i den medeltida biskopsgårdens/borgens trädgård och har troligtvis alltid varit privat.

Som jag nämnde i mitt tidigare svar har de flesta länsresidensen privata trädgårdar av ovan nämnda skäl. Länsstyrelsen och Statens fastighetsverk har dock inget att invända mot att Slotts- och domkyrkomuseet genomför fler guidade turer i parken.

Slutligen vill jag kommentera den kostnad som felaktigt redovisas i artikeln. Kostnaden för den årliga driften och underhållet för Kungsträdgården är ungefär 360 000 kronor exklusive moms, inte två miljoner kronor (inklusive återplanteringar) som artikelförfattarna uppger. Statens fastighetsverk har ännu inga återplanteringskostnader för växter eftersom vi vill vårda de äldre växterna, bland annat trädbeståndet, så länge som möjligt. Detta då träden har stort estetiskt och kulturhistoriskt värde samt naturmiljövärde.

Anders Glassel

Kulturarvsspecialist landskap och park

Statens fastighetsverk