Unga har bättre koll än vuxna tror

Unga är bättre än vad vuxna tror på att navigera i en digital värld, menar skribenten.

Unga är bättre än vad vuxna tror på att navigera i en digital värld, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-02-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vuxenvärlden är särdeles förtjusta i att diskutera hur stort problem sociala medier är för ungdomar. Det diskuteras hur mobiler bör förbjudas, hur sociala medier får alla unga att må dåligt och hur de orsakar problem. Även om det är sant att många nya problem skapas av ny teknik är sociala medier en mycket viktig innovation i vår tid och vi ungdomar som är uppvuxna i denna digitala värld är ibland bättre på att navigera den än ni tror.

Idag läste jag ytterligare en skrivelse om de problem som sociala medier orsakar. I sin krönika 8/2 uppmanar Anton Juholt läsarna att dela med sig av sin vardag på sociala medier för att spräcka den polerade bubbla som skapar så mycket problem för människorna i vårt samhälle. En välvillig uppmaning menat att lösa ett problem som redan är löst.

Ungdomar idag har vanligen flertalet olika sociala medier och även flertalet profiler, både offentliga och privata. Detta härstammar ur ett helt naturligt sätt för människor att kommunicera. Vi vill visa upp vår bästa sida för allmänheten och sparar det fula till de människor vi känner väl och håller av då vi vet att de inte kommer att döma oss.

När du träffar en ny arbetskamrat för första gången hälsar du med ditt namn, du nämner vad du gör här på kontoret. Ni kanske talar om familjen, och du förklarar att du har två söta små barn och att ni var på semester i Grekland härom månaden och att det var jättefint, mycket trevligt ställe. Du skippar nog historierna om när din yngsta dotter kräktes över hela vardagsrummet igår kväll och att du satt hemma i mjukisbyxor hela helgen och tittade på Game of Thrones. De historierna sparar du till när du träffar din vän Anders på lunchen och det bara är du och han som pratar med varandra.

Denna typ av fördelning har ungdomar utvecklat genom att använda offentliga konton för att visa sig från sin bästa sida och privata konton för att dela med sig av allt det där andra i vardagen som man ändå vill berätta om – men som kanske inte riktigt alla måste veta.

Vi lever i den digitaliserade världen, i en värld av sociala medier. Det är vår värld och vi anpassar den och oss efter våra behov och önskemål. Ibland kan vi behöva lite hjälp att navigera men det är inte säkert att ni vet mest eller bäst om den värld ni tycker om att hata på. Så nästa gång du ser ett problem med sociala medier, fråga ungdomarna hur de tycker att det borde hanteras.

Upprörd ungdom

Läs mer om