Vad händer med planerna på ett försvarsmuseum?

I oktober undrade signaturen "F d A1-officer Svea Artilleriregemente" vart försvarsmuseet i Linköping tagit vägen. Nu upprepar en regementskamrat frågan och får svar av Gustaf Appelberg.

Garnisonsmuseet i Linköping, som drevs ideellt, lades ner 2016.

Garnisonsmuseet i Linköping, som drevs ideellt, lades ner 2016.

Foto: Pia Molin/arkiv

Insändare2021-05-18 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett antal månader sedan publicerades en insändare om vårt försvunna försvarmuseum. Insändarskribenten ville ha ett svar men jag har inte sett något I tidningen. Har våra ansvariga inget svar eller varför vill ingen svara?

Regementskamrat

Svar

"Varför vill man inte minnas försvaret?" (26/10).

Militärhistorien är en viktig del av Linköpings historia och vi uppskattar ert engagemang och det arbete ni gör. Det har faktiskt gjorts några insatser för att synliggöra militärhistorien. 

- Flytt av ryttartorpet Tidstorp och iordningställande av miljön. Tidstorp ingår i friluftsmuseet Gamla Linköpings ordinarie verksamhet.

- En stor insamling av militärhistoriska föremål, cirka 1 000 föremål har registrerats och flyttats över till kommunens samlingar från Armémuseum. Föremålen finns nu publicerade på Digitalt museum (www.digitaltmuseum.se/owners/S-GL).

- Drygt 5 000 fotografier har digitaliserats och cirka 1 300 finns publicerade på Digitalt museum. 

- Just nu arbetar man fram en digital stadsvandring – Spår i staden – om Linköpings militärhistoria. Den publiceras i samband med att den nya Grenadjärparken invigs (preliminärt i juni).

En utredning kring Linköpings militära historia har resulterat i ett utställningsförslag. Dock finns för närvarande inga beslut om hur de löpande kostnaderna för en sådan utställning skulle finansieras, såsom verksamhetskostnader och bemanning. 

Vi saknar också en lämplig lokal. Jag hyser ändå förhoppningen om att vi ska hitta en och då har vi att väga in en satsning på ett nytt militärhistoriskt museum i den totala satsningen på kultur i Linköping. 

Gustaf Appelberg (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden