Vad har nya biljettsystemet kostat i inköp?

Varför sjösätta ett biljettsystem vari man som chaufför ofta inte ens kan logga in, undrar insändarskribenten.

Det biljettsystem för kollektivtrafiken som nu håller på att introduceras i Östergötland sägs redan vara igång i Skåne och Blekinge. Varför är det då så svårt att få det att fungera i Östergötland, frågar sig insändarskribenten.

Det biljettsystem för kollektivtrafiken som nu håller på att introduceras i Östergötland sägs redan vara igång i Skåne och Blekinge. Varför är det då så svårt att få det att fungera i Östergötland, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Åke Alvin

Insändare2020-09-05 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Östgötatrafiken svarar på läsarnas frågor" (28/8):

I Corren citeras Östgötatrafikens kommunikationschef då hon säger ”Ibland får man betala lite extra för enkelhet”. Låt mig kontra och säga att ibland får man betala mycket extra för ett dåligt system. Allt var inte bättre förr, men banne mig att det tidigare biljettsystemet på alla sätt var bättre. Vad har det nya biljett- och betalsystemet kostat i inköp och implementering?

Hur gör jag som passagerare om jag med resekortet vill betala för två personer? Ska jag då hålla kortet mot läsaren två gånger, eller måste jag be chauffören om hjälp? Hur gör jag då vi byter buss, ska jag då hålla kortet mot kortläsaren en eller två gånger? Information saknas, och det finns säkert ett allmänintresse om detta.

Tidigare laddade jag resekortet med 200 kronor åt gången, och kunde då lätt i kortläsaren i bussen avläsa återstående saldo. Nu har jag laddat kortet med 10 resor, och undrar hur jag kan få veta hur många resor jag har kvar på kortet?

När ska vi chaufförer få någon lathund eller manual för ordningen vad gäller knapptryckningen för att ta betalt med bankkort? Personligen har jag oftare misslyckats än lyckats med detta, och då undrar jag förstås om det beror på ett icke fungerande system eller bristande kunskap hos mig. I vilket fall har jag hitintills inte träffat på någon chaufför i stadstrafiken som har velat eller kunnat vara mig behjälplig vid köp av en seniorbiljett med bankkort.

Riskerar jag att bli ålagd att betala kontrollavgift på 1 500 kronor om jag uppger att chauffören inte förmått sälja en rabatterad biljett till mig?

En kollega frågade mig hur man säljer en dygnsbiljett. Jag blev svaret skyldig, så nu vidarebefordrar jag frågan till Östgötatrafiken.

Det biljettsystem för kollektivtrafiken som nu håller på att introduceras i Östergötland sägs redan vara igång i Skåne och Blekinge. Varför är det då så svårt att få det att fungera i Östergötland?

Varför sjösätta ett biljettsystem vari man som chaufför ofta inte ens kan logga in? Östgötatrafikens nya biljett- och betalningssystem kan inte betecknas som annat än både krångligt och dåligt, och bör programmeras om från grunden! 

Ulf Sjögreen