Var ska vi rörelsehindrade kunna ta ett svalkande dopp?

På sociala medier uppmärksammade jag i veckan att kommunens enda tillgängliga utomhusbad med ramp, för oss med rörelsehinder inte hade öppnat för säsongen.

Viggebysand där rampen som gör badet tillgängligt för rörelsehindare fortfarande låg på land.

Viggebysand där rampen som gör badet tillgängligt för rörelsehindare fortfarande låg på land.

Foto: Hillevi Andersson

Insändare2021-06-15 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag bad min äldste son att åka förbi och titta vid Viggebysand. Mycket riktigt – rampen låg fortfarande på land.

Då rampen ligger i är den dessutom för kort om man vill komma ut i djupare vatten, där vi har lättare att hålla balansen och få stöd av vattnet. Mycket bra att det finns en öppning en bit ner på rampen för den som önskar ta sig ut i grunt vatten.

Den ”tillgängliga” bryggan är inte heller tillgänglig då det är en för stor höjdskillnad från stranden till bryggan. Så var det redan förra sommaren.

Från Linköping till Viggeby är det närmare 3 mil. Att åka dit och få vända hem igen utan att få ta det där svalkande doppet känns mer än snopet.

Ska vi med funktionshinder varken kunna få bada utomhus eller träna i bassäng (vi har inte fått göra det på mer än ett år då bassängen på US varit stängd och kommer fortsätta att vara det?).

Att hitta ett tillgängligt bad med ramp är inte lätt. På kommunens hemsida är baden kort beskrivna, men ingenstans framgår att det finns ramp vid något bad.

Många av kommunens 20 kommunala bad har handikapptoalett. Men vi har inte bara behov av att gå på toaletten när vi åker till en badstrand. Vi vill också bada som alla andra om vi har lust.

Kanske är det dags att se över kommunens funktionshinderpolitiska program? Det ska vara ett styrdokument för alla kommunens nämnder, kommunala styrelser och bolag.

- Kan vi få fler bad med ramp, gärna närmare stan?

- Kan vi få fler tillgängliga platser i naturen eller mer information om var de finns?

- Kanske bättre information om hur olika platser, kultur och evenemang är tillgängliga.

Har man som jag drabbats av sjukdom som ger rörelsehinder så kan man inte veta allt. Kanske inte heller om man alltid haft sitt funktionshinder eller råkat ut för olycka.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har skötselansvaret för Viggeby – har ni inte märkt att sommaren kommit?