Världens mammor: "Kommunen utlovade vår medverkan – visste inget"

Döm om vår förvåning när vi i Kisam inte bara stod med i skrivelsen av medborgarlöftet 2024/2025, men också vad vi hade lovat att erbjuda medborgarna, skriver Eva Fornåå och Sira Jokinen Lisse i Kisam-Världens mammor.

Utan vår vetskap har kommunen skrivit in vår förening KISAM och lovat att vi bland annat erbjuder ledarledda fritidsaktiviteter alla vardagar för mammor och barn, skriver Sira Jokinen Lisse, verksamhetschef i KISAM-Världens mammor. Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) svarar på kritiken.

Utan vår vetskap har kommunen skrivit in vår förening KISAM och lovat att vi bland annat erbjuder ledarledda fritidsaktiviteter alla vardagar för mammor och barn, skriver Sira Jokinen Lisse, verksamhetschef i KISAM-Världens mammor. Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) svarar på kritiken.

Foto: Elin Holmer/Corren arkiv

Insändare2025-05-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings kommun i likhet med de flesta andra kommuner i Sverige arbetar med medborgarlöften i syfte att säkerställa medborgarnas möjlighet att påverka beslutsprocesser, men även skapa och ta tillvara engagemang i lokalsamhället. Vi från ideella föreningen Kisam- Världens mammor och Världens ungdomar deltog på den första informationsträffen 15 april 2024, som Linköpings kommun bjöd in till.

Under detta möte ställde vi oss frågande till “Varför medborgarna lyste med sin frånvaro i arbetet med medborgarlöftet?”, men vi fick inget tydligt svar. Därav deltog vi inte i det fortsatta arbetet.

Vi från Kisam-Världens mammor och Världens ungdomar trodde att medborgarna i Skäggetorp skulle vara med i medborgarlöftet. Hur vet man annars vad man ska lova medborgarna om man inte först har frågat dem vad de vill att kommun, polis och civilsamhället ska lova.

Döm om vår förvåning när vi i Kisam inte bara stod med i skrivelsen av medborgarlöftet 2024/2025, men också vad vi hade lovat att erbjuda medborgarna. Utan vår vetskap har kommunen skrivit in vår förening Kisam och lovat att vi bland annat erbjuder ledarledda fritidsaktiviteter alla vardagar för mammor och barn, samt ledarledda fritidsaktiviteter för ungdomar två dagar i veckan. 

Att notera är att kommunen inte ger några bidrag eller annat stöd till vår förening/verksamhet, så det är svårt för oss att göra dessa slags löften eftersom all vår verksamhet bygger på projektbidrag från andra aktörer än Linköpings kommun.

Det känns ledsamt att man från kommunens håll inte har bemödat sig om att prata med medborgarna inför ett medborgarlöfte. Detta slags agerande är inte bra för att bygga tillit.

Ett lovvärt initativ av kommunen, men det blir missvisande att kalla det medborgarlöfte. Ett bättre alternativ hade varit att kalla det hela för ett samverkanslöfte mellan kommun, polis och civilsamhälle.

Vi i Kisam-Världens mammor och Världens ungdomar har under åtta år funnits i Skäggetorps köpcentrum och haft/har hundratals mammor, barn och ungdomar som är med och utformar och deltar i våra aktiviteter och event. Vi arbetar för att fler ska kunna utvecklas efter sin förmåga och kunna vara en röst i samhället. Vår devis är och har alltid varit “Prata med oss och inte om oss”.

Det handlar inte om att vi i Kisam-Världens mammor och Världens ungdomar inte vill samverka, utan tvärtom! Men då behöver de boende få vara en aktiv del i förändringsarbetet. Vi vill gärna vara med i ett riktigt medborgarlöfte där de boende ingår! 

Vi skulle gärna vilja veta hur kommunen ställer sig till detta inför medborgarlöftet 2026?

Eva Fornåå, ordförande Kisam 

Sira Jokinen Lisse, verksamhetschef Kisam

Svar från Linköpings kommun:

Det låter märkligt att er organisation skulle ha blivit inskriven i medborgarlöftet för Skäggetorp utan att ni lämnat ert medgivande. Vi har svårt att se att våra tjänstepersoner skulle ha drivit igenom det på egen hand utan att tala med er. Ni har heller inte fört någon dialog om vad ni anser har blivit fel utan väljer i stället att gå ut via media.

Medborgarlöftet för Skäggetorp fokuserar på tre områden:

* Att öka tryggheten och trivseln i den offentliga miljön.

* Att öka tilliten till samhället.

* Att minska rekryteringen av barn och unga till kriminalitet.

Detta ska Linköpings kommun genomföra tillsammans med polisen och 17 samarbetspartners från både näringsliv och civilsamhälle. I våra ögon är det inte att befinna sig långt från medborgarna. För att åstadkomma förändring behöver samhällets alla delar kroka arm, vilket vi gör i Linköping genom den här modellen.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande