Svar på ”Något för regionen att ta efter?” (20/1):
I en insändare lyfter Anders Rosenquist fram ett reportage från TT. Den handlar om sjukvård i hemmet i Stockholm och insändarskribenten undrar varför detta inte görs i Region Östergötland.
Det korta svaret är att det gör vi. Sedan 2020 finns mobil närvård vid Universitetssjukhuset i Linköping. Den arbetar på uppdrag av sjukhusets specialistkliniker, och utför sjukvårdsinsatser i hemmet. Insatserna sker oftast efter en vistelse på sjukhus, och gör att patienten kan lämna sjukhuset tidigare. Exempel på insatser som kan utföras är intravenös antibiotikabehandling eller andra typer av infusioner, peritonealdialys (påsdialys) eller uppföljning av sår eller dränage. Mobil närvård kan också göra uppföljningar efter hemgång från sjukhus för att säkerställa att den plan som gjordes av specialistkliniken kan genomföras, och att till exempel hjälpmedel finns på plats i hemmet och fungerar som det var tänkt. Den mobila närvården kan beskrivas som slutenvårdens förlängda arm utanför sjukhus.
Sedan 1960-talet har östgötarna erbjudits palliativ vård i hemmet, LAH. Erfarenheterna från LAH-verksamheten är en bra grund för fortsatt utveckling av vård i hemmet.
Sjukvården i Östergötland liksom hela landet befinner sig i en viktig omställning. Den handlar bland annat om att arbeta på nya sätt, utnyttja nya tekniska möjligheter, göra patienterna mer delaktiga i sin vård och ge möjlighet till vård i hemmet. Den mobila närvården är ett av flera exempel på utvecklingsarbeten som pågår och som planeras framåt.