Vi vill nå en lösning för Yxern

"Min förhoppning att vi gemensamt kan nå en lösning för Yxern, dess närmiljö och de boende kring sjön" svarar Tekniska verkens ordförande Nils Hillerbrand på gårdagens öppna brev från Gudrun Brunegård.

"Min förhoppning att vi gemensamt kan nå en lösning för Yxern, dess närmiljö och de boende kring sjön" svarar Tekniska verkens ordförande Nils Hillerbrand på gårdagens öppna brev från Gudrun Brunegård.

Foto: Peter Jigerström

INSÄNDARE2016-08-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Gudrun Brunegård 29 juli 2016.

Situationen i den småländska sjön Yxern är den värsta på många år till följd av den svåra torkan och effekterna av nuvarande vattenreglering. Jag delar därför Brunegårds bild över situationen och har full förståelse för den upprördhet som nu uttrycks från olika håll.

Tekniska verken har sedan flera år lagt ned ett omfattande arbete för att lösa situationen med alltför stor avrinning från sjön, vilket också går att ta del av på bolagets hemsida. Där framgår att ansträngningarna har syftat till att lösa ut såväl mer akuta situationer som att verka för en förändrad vattendom. Där står till exempel att läsa att Tekniska verken tog initiativ till ett möte i slutet av juni med berörda parter, bland annat företrädare från Vimmerby kommun, i syfte att gemensamt hitta en lösning på problematiken. Mötet resulterade i att regleringsföretaget, med Tekniska verken som delägare, gjorde en ny ansökan till Länsstyrelsen i Kalmar län om att omgående få minska tappningen från sjön.

Samtidigt anser Tekniska verken att vattendomen behöver ändras, men det är en lång rättsprocess som också kräver samförstånd mellan många aktörer, inte minst de berörda kommunerna. Här kan också tilläggas att Tekniska verken i dagsläget helt saknar ekonomiska intressen i vattenkraftverken i Yxern. Tvärtom har bolaget självt agerat i syfte att kunna minska tappningen med några timmars varsel.

Däremot är det min och bolagets tydliga uppfattning, med stöd av juridisk rådgivning, att vi inte har möjlighet att agera på egen hand utan nödvändiga myndighetsbeslut. Ett brott mot gällande vattendom skulle innebära rättsliga konsekvenser och bolagets olika försäkringar skulle inte gälla om någon skulle lida skada. Därtill bör det kommas ihåg att det är regleringsföretaget som ansvarar för regleringen och därmed alltid har sista ordet.

Det är min förhoppning att vi gemensamt kan nå en lösning för Yxern, dess närmiljö och de boende kring sjön.

Läs mer om