Under en period av femtio år har mänskligheten gjort hisnande uppfinningar och svarat för en gigantisk utveckling. Vi har promenerat på en annan himlakropp, kan kommunicera globalt genom internet. Listan kan göras lång.
Detta kan tyckas vara ett självklart faktum för alla, åtminstone i utvecklade länder.
Dock icke för staten och dess elbolag Svenska Kraftnät, som påstår att de inte kan bygga en markburen ledning genom ett miljökänsligt område, utan väljer en luftburen, en teknik som brukats sedan 1800-talet.
Trots att bolaget är väl medveten om att man gör åverkan på miljö och människors boenden väljer man att dra en luftledning rakt förbi ett område utanför Borensberg.
Detta område, Kungs Norrby vid Göta kanal, är ett vattenskyddat område (Natura 2000). Dessutom är det boendemiljö för ett antal människor och allmänt rekreations- område med motionsspår och promenadstråk.
Bolagets argument? Pengar och samhällsnyttan. Invånarna kring platsen, där ledningen ska dras, har föreslagit en annan lösning, nämligen en markburen ledning. Men det har bolaget avfärdat med att det är tekniskt svårt, dyrt och ger höga reparationskostnader. Inom Svenska Kraftnät följer man minsta motståndets lag, utan hänsyn till faran för miljön som man alltså är känd.
Representanter för boende i området har i en skrivelse till bolaget uttryckt sina farhågor kring miljön, men även faran för hälsan som en starkströmsledning innebär. Man pekar också på att värdet på fastigheterna sjunker och att området förfulas rent estetiskt.
Det är beklämmande i dessa miljömedvetna dagar att samhällets institutioner väljer att agera miljöfarligt, och det är dags att Borensbergsborna reagerar. Man kan inte tiga still när samhället bryter mot miljölagsstiftningen. Den säger nämligen att man måste ta hänsyn till miljövänlig teknik när man bygger på känsliga platser. Detta är en miljöskandal.
Mats Kindell