AF:s regler gör tillvaron svår

Måste Arbetsförmedlingens regler vara så rigida, frågar insändarskribenten. AF svarar.

Det är svårt att förena en arbetsmarknadsutbildning på annan ort med familjeliv, anser  ”Utmattad”. Arbetsförmedlingen förklarar hur regelverket ser ut. foto: jessica gow scanpix

Det är svårt att förena en arbetsmarknadsutbildning på annan ort med familjeliv, anser ”Utmattad”. Arbetsförmedlingen förklarar hur regelverket ser ut. foto: jessica gow scanpix

Foto:

Linköping2011-08-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag undrar varför Arbetsförmedlingens regler kring arbetsmarknadsutbildningar måste vara så rigida?

AMU-kurserna i Östergötland har upptagning ifrån hela länet, och AF väljer den lägstbjudande skolan. Det innebär att man kan få resa en och en halv timme enkel väg till en annan ort, trots att en bättre utbildning inom samma område finns i ens egen stad. Bil ersätts inte, så man måste åka kommunalt.

Väl på plats, måste man vistas där i åtta timmar plus lunch, med stämpelklocka. Trots att det ofta är mycket dötid, och man lika gärna skulle kunna jobba undan och klara sina uppgifter på sex timmar. Av någon anledning måste utbildningarna också börja redan 7:30. Jag får intrycket att det handlar om uppfostran: "de lata arbetslösa ska minsann få lära sig att gå upp i ottan och arbeta åtta timmar om dagen", ungefär.

Ingen hänsyn tas till om man har barn som man måste dra upp ur sängen före 5 och släpa långa vägar till jourdagis och morgonfritids. Eller att barnen får för lite sömn och somnar i skolbänken - så att deras framtid också äventyras.

Skulle det inte kunna finnas lite flexibilitet, så att man antingen fick kortare dagar eller en plats på sin egen ort om det finns, om man har lång resväg och/eller barn? Är det bättre att folk hoppar av kurserna helt för att de och deras familjer inte orkar, och blir gående hemma och gör ingenting?

Svar från Arbetsförmedlingen

Syftet med en arbetsmarknadsutbildning är att stärka din möjlighet att få ett arbete. Med Arbetsförmedlingens hjälp får du utbilda dig och samtidigt få ekonomisk ersättning. Vi bekostar även en del av resan till utbildningsorten.

För att spara på miljön ska vi åka kollektivt, men bilersättning kan vara ett alternativ om inte kollektivtrafikens tider fungerar.

När en arbetsmarknadsutbildning upphandlas är det lagen om offentlig upphandling vi följer. Vi väljer den leverantör som bäst kan leverera det vi vill ha, bland annat hög kvalitet och en viss volym. Utbildningarna ska kunna nås med kollektivtrafik och vara tillgängliga för alla. Det innebär att utbildningar finns spridda överallt över Sverige och att den utbildning som man vill gå kanske inte finns på den ort där man bor.

Utbildningarna är tänkta att likna det kommande yrkets tider. Inom verkstadsindustrin betyder det till exempel utbildningstid mellan 7.00 och 16.00. Självklart kan detta fresta på familjen. Innan utbildningen startar får man därför noga gå igenom förutsättningarna och själv ta ställning till om det är möjligt och värt den tid och ork som krävs. Den största investeringen, under en kortare period av sitt liv, står den enskilda individen för. En investering som ofta leder till arbete.

Läs mer om