Brottens orsaker måste bekämpas

Linköping2014-04-19 07:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En socialdemokratisk politik för ett tryggt samhälle utgår från en helhetssyn på människan och ett starkt välfärdssamhälle. Det som spelar roll för att människor ska uppleva trygghet är att de känner sig delaktiga. Att inte hamna utanför och att få sitt engagemang tillvarataget är viktigt för alla människor. Vi är övertygade om att risken för att människor hamnar i kriminalitet minskar i ett samhälle där alla får chansen att bidra till samhället.

Vid sidan av brottsbekämpningen måste också brottens orsaker bekämpas. Att segregationen de senaste åren ökat och att arbetslösheten bitit sig fast på en hög nivå är därför mycket oroande. Dessutom har den organiserade brottsligheten ökat.

Inte minst visar de senaste händelserna i Skäggetorp att det är hög tid att ta denna negativa utveckling på allvar. Kommunen kan inte enbart ropa på insatser från polisen. Det är viktigt att polisen finns på strategiska platser och också jobbar nära skola och annan kommunal verksamhet där barn och ungdomar finns. Men kommunen har också ett stort ansvar. Insatserna i bostadsområdena behöver stärkas med ett nära, socialt förebyggande arbete där tidiga insatser sätts in, något vi ofta fört fram förslag om. Samverkan med polisen, andra myndigheter och frivilligorganisationer är viktig men samverkan mellan kommunens olika delar är också av största vikt. De senaste åren har bristerna i samverkan ökat. Arbetet måste vara brett, täcka in alla delar av kommunen och beröra alla åldrar, särskilt unga. Det är därtill avgörande att arbetet i Linköpings brottsförebyggande råd tar fart.

Om några månader är det val och vi hoppas få förtroendet att vrida den negativa utvecklingen tillbaka. För oss ska Linköping vara ett inkluderande samhälle där människor kan växa upp i trygghet och känna sig behövda och efterfrågade.

Läs mer om