Passa på tillfället att lägga ner en gasledning vid järnvägsbygget. Skall vi i framtiden använda producerad biogas på ett hållbart sätt måste den transporteras i ledning, inte på vägen. Det talas emellanåt om biogasproduktionen i Linköping som om det vore något nytt och revolutionerande, sanningen är att vi i Östergötland måste lära oss av Skåne och Västkusten.
Inkörsporten till biogasen i större skala stavas naturgas i ledning. Att säga att vi inte skall investera i infrastruktur för fossila bränslen tyder på okunnighet och avsaknad av helhetssyn. Eftersom biogas är en bristvara är det tillåtet att späda med 49,5% naturgas utan att byta namn på produkten.
Det finns utmärkta skrifter i ämnet att ladda ner på www.energigas.se.
Jag gjorde själv en förstudie på konvertering av industriugnarna i Boxholm som i dag eldas med olja. Behovet är 100 000 MWh/år i form av bränsle. Lite siffror angående CO² från studien kan ge lite perspektiv. Vid full stålproduktion är utsläppet i dag 30 000 ton per år. Med naturgas skulle det minska till 19 000 ton. Det minskar alltså med 11 000 ton. Hur mycket motsvarar det?
En bil som kör 1 500 mil/år släpper ut 3 ton. Det innebär att minskningen motsvarar 3 666 bilar på årsbasis. Kan ju jämföras med att det finns 2 924 bilar i Boxholms kommun.
Tillgången på gas är enorm. Finns ett stort överskott i Norge. Den teknik som är på frammarsch är LNG, fryst naturgas i flytande form. Den mest ekonomiskt vettiga lösningen är en marknad där ledningsgas och LNG används i kombination och biogas används i mån av tillgång. Förhoppningsvis kan biogasproduktionen ökas så behoven tillgodoses i framtiden.