EU:s regler tolkas onödigt strängt

Linköping2014-03-18 06:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många gånger frustreras vanliga svenskar, både enskilda medborgare och företagare över krångliga regler, inte sällan hänvisade till sitt ursprung i EU:s snåriga regler och lagar. Men är det alltid EU som är boven?

Inom EU skiljer man på förordningar och direktiv. En förordning är en lag som medlemsstaten måste rätta sig efter fullt ut. Ett direktiv är däremot just ett direktiv och inte en lag. Hur man uppnår direktivet lägger sig EU inte i så länge statens egen förordning inte ligger på lägre nivå än EU:s.

I Sverige har vi haft för ovana att tolka EU:s direktiv som lag.

Jag har gjort efterforskningar vid handelskammaren i tyska förbundsstaten Niedersachsen om vad som gäller upphandling av livsmedel i Tyskland. Svaret var: vi har ingen upphandling av livsmedel, utan endast direktiv som innebär att handeln med livsmedel är helt fri inom hela EU, även i Sverige. Intyg kan krävas på att varan är invändningsfri, säker och riskfri, och det är höga hygieniska krav.

Det är den offentliga upphandlingen av livsmedel i Sverige som är boven. Den är dyr, i regel utländsk, dålig mat, producerad under former som är förbjudna i Sverige och som därför måste avvecklas snarast.

Exemplet från Tyskland visar på skillnaden i tolkning av samma direktiv. Handla sedan fritt på hemmamarknaden, närproducerat, fritt från salmonella, antibiotika med mera. Fler skulle åter igen köpa svenskt kött och då kan priserna sänkas och nya jobb skapas.

Svensk djurskyddslag förbjuder avvänjning av smågrisarna från modern före fem veckors ålder. I övriga Europa gäller två–tre veckor, då behöver smågrisarna antibiotika i foder för att överleva. Suggorna hinner då producera cirka 30 grisar/år i stället för cirka 22 grisar i Sverige.

I Danmark använder man tre gånger så mycket antibiotika och i Tyskland 16 gånger så mycket. Det är dags att svenska folket ställer krav på svenska beslutfattare att inse att vi har gått med i EU och inte tvärtom. Tolka och tillämpa EU:s lagar och regler på ett sätt, som gynnar det egna landet. För övrigt anser jag att Anders Borg inte vet vad han talar om.

Läs mer om