I dag är det mycket tal om miljön, och vi är väl medvetna om att det finns mycket vi borde ändra på för att vara rädda om vår planet. Ibland kan problemen kännas övermäktiga men någonstans måste vi börja, och varför inte där vi når morgondagens medborgare. Sverige äter vi varje år stora mängder kött. Under 2012 gick det i genomsnitt åt drygt 85 kg kött per person i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med för tjugo år sedan.
Bönor, linser och ärtor innehåller de flesta näringsämnen som finns i kött och kan därför ersätta en stor del av köttet. Jag tycker att det är viktigt att lära dagens unga att äta annat än kött och visa att det går att laga väldigt mycket gott utan kött. Om vi ska kunna påverka miljöförstöringen är det viktigt att samhällets nya generationer förstår att de själva kan bidra, bla genom att välja annat än kött några gånger i veckan.
Om alla svenskar tog bort kött en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år. Dessutom skulle det påverka hälsan positivt, vi äter i dag 30 procent mer kött än vad som rekommenderas. Mat utan kött är ju ingenting konstigt i sig. När vi äter pannkakor, tomatsoppa, eller en vanlig ostsmörgås, är det då vegetariskt bara för att det inte innehåller kött? En köttfri dag i veckan behöver inte betyda bara bönor, quorn och sallad.
Det effektivaste sättet att nå ut till dagens unga är att påverka i skolan. Många unga har små eller dåliga erfarenheter av vegetarisk kost och kommer troligen därför i framtiden att välja det de är vana vid att äta, nämligen kött.
Kommunen har ett stort ansvar och en unik möjlighet att genom ett enda beslut åstadkomma en stor miljöeffekt och bidra till en bättre hälsa för dagens unga. Tillsammans kan vi bidra till en bättre framtid, det gäller bara att se de små sakerna som kan göra stor skillnad – och våga agera. Så, Linköpings kommunpolitiker, tag chansen! Öka andelen ekologisk och närodlad mat och låt skolmatsedeln ha en köttfri dag i veckan!