Kommunen kan ge valfrihet

Gustaf Appelbergs inställning medför att flera stora filmer inte kommer att visas i Linköping, skriver Niklas Nåbo (S).

Gustaf Appelbergs inställning medför att flera stora filmer inte kommer att visas i Linköping, skriver Niklas Nåbo (S).

Foto: TT

Linköping2019-10-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gustaf Appelberg (L) har missförstått hela filmfrågan. Han menar att den är en fråga för marknaden och kan inte marknaden lösa den så ska inte kommunen lägga sig i. Med en missriktad uppfattning om att kommunen inte ska styra människors val av film, ska alltså inte kommunen se till att ta ansvar för att det finns ett brett utbud och öka valfriheten för medborgarna.

Tillämpas Appelbergs synsätt på övrig kulturverksamhet så innebär det ju att de inköpsansvariga på biblioteket styr utbudet utifrån politiska preferenser och att Östgötateaterns konstnärliga ledare gör detsamma. Likaså konsthallschefen som köper in konst och bestämmer vilka utställningar som ska visas. Eller är vår programansvariga tjänsteperson som väljer ut filmerna till Linköpings Filmsalonger någon slags unik politruk? Gustaf Appelberg får gärna förklara hur han får ihop det resonemanget.

Som liberal trodde jag att Appelberg välkomnade ett brett kulturutbud och en valfrihet för medborgarna. Tyvärr verkar han inte förstå att det är just det som han nu är på väg att begränsa. Följande siffror visar den påverkan som Linköpings Filmsalonger haft på utbudet:2013 (före Linköpings Filmsalonger):Linköping: 158 filmerNorrköping: 266Uppsala: 260Västerås: 301Örebro: 2262016 (med Linköpings Filmsalonger):Linköping: 225 filmerNorrköping: 294Uppsala: 309Västerås: 310Örebro: 321

Linköpings Filmsalonger har alltså breddat filmutbudet väsentligt de senaste åren, men inte heller den satsningen har gett ett lika stort utbud som flera av våra jämförbara städer. Nu tycker Appelberg att vi ska tillbaka till 2013 års siffror i en kommun som är landets femte och med en växande befolkning.

Det innebär att flera stora svenska filmer inte kommer att visas i Linköping. Det är filmer som uppmärksammas i medier, som recenseras och diskuteras, men till Linköping kommer de inte. Detsamma gäller flera av de stora internationella filmerna som SF inte väljer att ta in i sitt utbud. Linköpingsborna blir hänvisade till Norrköping och den kommunala biografen Cnema med sina tre salonger och en mängd visningar.

Jag tycker att Linköping kan bättre. Jag vill att Appelberg och hans borgerliga kollegor förstår att filmen är ett kommunalt ansvarsområde, likt bibliotek, konst, teater och dans. Riv upp er nuvarande inställning och driv Linköpings Filmsalonger vidare. För ett brett filmutbud, för demokratin och för valfriheten.

Läs mer om