Lär barnen odla mat innan vi lär dem programmera datorer. Nyligen kom två nyheter som har med varandra att göra. Skolverket har lagt fram ett förslag om att datorprogrammering ska ingå som obligatoriskt ämne i grundskolan. En ganska begriplig tanke med tanke på att alltfler samhällsfunktioner digitaliseras. Ett par dagar senare släppte Världsnaturfonden en rapport om att allt fler barn tillbringar mer tid framför skärmar än de är ute i naturen. En fjärdedel hade inte varit ute i naturen alls under den tid som undersökningen omfattade.
Är det då verkligen programmering som är det mest angelägna ämnet att lägga till i grundskolan? Kanske är det viktigare att barnen lär sig odla mat. Allt färre människor har en naturlig relation till hur vi ordnar vår föda – det mest grundläggande i en mänsklig tillvaro.
Hur ska vi kunna skapa ett i verklig mening hållbart samhälle om det är allt färre människor som har grundläggande kunskaper i hur vi skaffar mat. Vi tror att det handlar om att gå till en livsmedelsbutik. Vi har inte någon aning om hur mycket arbete och hur mycket kunskap som krävs för att ett frö ska bli en ätbar morot, eller hur vi för den delen får maten att räcka under ett helt år och hur den ska lagras så att den inte ruttnar bort. Allt detta borde vara ett givet obligatoriskt ämne i vår framtida grundskola. Sedan – om vi får tid över – kan vi lära oss programmera datorer.