Nedskärning kallas för satsning

Kommunen  borde göra allt för att behålla de få lärare som finns på fritidshemmen, anser insändarskribenten.

Kommunen borde göra allt för att behålla de få lärare som finns på fritidshemmen, anser insändarskribenten.

Foto: Ted S. Warren

Linköping2019-10-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående ”Kommande besparingar inom skolan väcker oro”, Corren 21/10.

Kommunen ska spara 45 miljoner inom grundskolan, varav drygt 12 miljoner ska tas från fritids. Fritids har tydligen gjort ett överskott kan jag läsa. Jo jag tackar ja! Överskottet beror till stor del på att kommunen inte kunnat anställa behöriga lärare i fritidshem. Såklart det blir pengar över om man inte kan anställa som planerat! Denna nedskärning försöker man nu få att låta som en satsning. Skämmes!

Kommunen tar bort ekonomiska medel för pedagogisk fritidsverksamhet med ena handen och försöker muta med den andra. Högre löner ska vi få. Har vi hört den förut....?

Detta av en kommun som har som mål att bli Sveriges bästa skolkommun 2022 och som har en catchig #förvarjeelev.

På fritidshemmen i Linköpings kommun är cirka 20 procent av personalen legitimerad. De resterande 80 procent av personalstyrkan har således inte utbildning och får inte ansvara för undervisningen på fritidshemmet. Många elever på lågstadiet tillbringar halva sin skoldag eller mer på fritidshemmet. Förstår ni inte vilket resursslöseri det är att inte satsa på fritids?

Med en högre arbetsbelastning, elevgrupper som bara blir större och större, där elever med NPF-problematik inte får anpassningar och stöd, där personalen inte har reglerad utvecklingstid i sitt kollektivavtal – då väljer ni att spara in miljoner. Miljoner som bland annat går till heltidsmentorer – i skolan.

Vilka tror ni lockas av att jobba på fritidshem med dessa ”förutsättningar”?

Ni borde göra allt för att behålla de få lärare i fritidshem som ni har anställda.

Förtvivlad fritidspedagog

Läs mer om