Sänkt hastighetsgränsger ökade utsläpp

Den nuvarande gatustrukturen i Boxholm med långa lokalgator innebär att körtiderna med 30 km/tim skulle öka varvid mängden avgaser och farliga partiklar också ökar.

Foto: Erik Svensson

Linköping2014-11-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en allmän missuppfattning att lägre hastighet alltid ger mindre utsläpp. Vid låga hastigheter är det precis tvärtom. Alla bilar med bensin- ­eller dieselmotor ger minst utsläpp då man kör med låg belastning på högsta växeln. Då man kör på lägre växlar ökar både bränsle­förbrukning och utsläpp.

Jag anser att 30 km/tim endast bör användas på speciellt riskfyllda korta sträckor,­ till exempel vid ett frekventerat övergångs­ställe eller förbi ett dagis. Med en generell 30-gräns avtrubbas uppmärksam­heten och både bilförare och övriga trafikanter invaggas i en falsk säkerhetskänsla. I många fall är det effektivare att uppmärksamma trafikanterna på faror genom skyltar, vägmarkeringar eller liknande.

Det viktigaste är att man kör ansvarsfullt och an­passar hastigheten efter förhållandena. Antalet rapporterade olyckor och tillbud på Boxholms gator är mycket lågt, vilket tyder på att de flesta trafikanter färdas på ett ansvarsfullt sätt. Det är därför i nuläget inte motiverat att sänka hastigheten generellt till 30 km/tim. Nuvarande hastighet 50 km/tim bör därför bibehållas.

Däremot är det positivt med trafiksäkerhetshöjande åtgärder, till exempel gång- och cykeltunnlar för att minska riskerna vid korsningar. Vid bygget av nya genomfarten för 32:an byggdes en sådan och ytter­ligare förbättringsåtgärder bör identifieras. Vid vissa övergångställen kan till exempel en bred refug anordnas i mitten så att oskyddade trafikanter kan passera en väghalva åt gången. Däremot bör så kallade chikaner undvikas vid övergångställen eftersom fokus då ofta hamnar på mötande bilar i stället för på fotgängarna.

Vad gäller buskörning bör någon form av tillfällig manuell bevakning av känsliga områden göras så att fordon och förare kan identifieras och tillrättavisas.

Läs mer om