”Vad är egentligen viktigare än vårt hem?”

Mer information om hållbar utveckling behövs, skriver Alexandra Ljungberg.

Mer information om hållbar utveckling behövs, skriver Alexandra Ljungberg.

Foto: John Mcconnico

Linköping2013-12-23 06:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Glaciärer smälter, djur förlorar hem, atmosfären blir allt tjockare och jorden värms upp. Vi går mot en tid där jorden kommer att sakna liv. Människor får dagligen höra att vi måste välja klimatsmarta varor, energisnåla bränslen, förnybar energi och källsortering – allt för att minska koldioxidutsläppen.

Men vad är egentligen klimatsmarta varor? Vad är energisnåla bränslen och förnybar energi? Vad innebär källsortering?

Alla jobbar och verkar för en hållbar utveckling, men det går för långsamt. Vi måste våga satsa mer på att informera bättre om hållbar utveckling och om alla konsekvenser av hur vi lever nu. Många människor lever sitt liv utan att märka av vad som händer med jorden och bryr sig därför inte om vad hållbar utveckling egentligen innebär.

Genom information blir folk mer medvetna om vad som händer med miljön och inser sambandet mellan klimatförändringarna och vårt sätt att leva och dra nytta av jordens resurser. Det måste bli en förändring, och det är snart. Självklart är det här ett oerhört stort arbete att göra och det må vara dyrt att få ut information till alla genom reklam eller filmer. För er som läser det här nu och tänker skeptiskt att ”äh, vi har viktigare saker att tänka på” är det definitivt dags att stanna upp och ställa sig frågan ”vad är egentligen viktigare är vårt hem?”. För det är precis vad jorden är, vårt hem. Om inte vi gör en förändring i vårt levnadssätt kommer vi inom kort att förstöra vårt hem. Våga satsa och visa hur allvarlig situationen är!

Det räcker med små enkla förändringar i vardagen hos folk för att göra en större förändring i världen.

Gör man ett arbete som detta på rätt sätt och med mycket tid nedlagt är det inte slöseri med tid. Lägg mer energi på att få ut samma information om hållbar utveckling på olika sätt för att nå så många folkgrupper som möjligt. På det sättet kan vi få folk att bli mer medvetna och motiverade till att själva våga göra förändringar. Precis som vi måste göra nu: våga satsa – informera mer!

Läs mer om