Har följt medias bevakning av upplopp i invandrartäta bostadsområden. Media intervjuar gång på gång förortsgrabbar som berättar om hur de saknar arbete och är undersysselsatta. Finns det endast ett kön i invandrartäta förorter? Var är invandrarflickorna i medias rapportering? Hur och vad känner invandrarflickor?
Enligt Juno Blom som arbetat med hedersvåldsfrågor i många år, lever var tjugonde ungdom i dag i någon form av hedersförtyck, i de flesta fall rör det sig om flickor. I många fall bevakar unga killar sina systrar, så de lever hedervärt. Är det förklaringen till avsaknaden av medias bevakning av invandrartjejer? Är flickorna hemma?
En av många förklaringsmodeller till invandrares svårigheter i det svenska samhället är invandrarföräldrars dåliga språkkunskaper, otillräcklig kännedom om det svenska samhället och ibland en ovilja att ta till sig det svenska samhällets värderingar. I Sverige försvagas mannens ställning, medan kvinnorna däremot ges helt nya möjligheter. Det svenska jämställda samhället kan leda till problem i familjens relationer, då könsrollerna från hemlandet helt sätts ur spel. Kulturkrocken mellan barn och föräldrar blir ett faktum! Ibland blir invandrarbarn ofrivilligt ”föräldrar till sina föräldrar”. Invandrarungdomars föräldrar är ibland inte villiga att ge upp sitt gamla hemlands synsätt, vilket gör det komplicerat för ungdomarna. Vem ska ungdomen vara lojal till, föräldrarna eller det svenska samhället?
Politiker på riks- och lokalnivå måste inse att det inte är ”en utmaning” med parallellsamhällen. Det är komplicerade svårigheter, en vardag för invandrarungdomar och deras föräldrar.
Även Corren drar sitt strå till stacken och intervjuar tisdagen den 28 maj, Hussein Karnib. En ung invandrarkille, som lyckats hålla sig från trubbel. Karnib menar att Linköpings politiker måste lyssna på ungdomar i invandrartäta områden och anordna ett stormöte. Visst, men glöm inte hedersvåldsfrågor, kulturkrockar med det nya och gamla landet. Inse att det inte finns några snabba och enkla ”kvickfixlösningar”!