Varför reparera kanalen när isen är som finast?

Vill det sig väl kan Göta kanal bjuda på härliga upplevelser för skridskoåkare. foto: pia molin 2004

Vill det sig väl kan Göta kanal bjuda på härliga upplevelser för skridskoåkare. foto: pia molin 2004

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2012-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många i Östergötland som vill ta tillfället på vintern att åka längfärdsskridskor. Tidigare år har Göta kanal erbjudit jättefin skridskoåkning, de perioder vädret tillåter. Under några år skottade kanalbolaget till och med isen från snö så att det blev fantastiska åkupplevelser.

De senaste åren har man inte skottat bort någon snö från isen och vad värre är, man väljer att reparera kanalen just under de få veckor som isen kan vara åkbar. En helg för några veckor sedan lade sig en fin blank is på kanalen. Direkt veckan efter sänker kanalbolaget vattennivån så att isen blir förstörd. Det har varit oerhört många besvikna entusiaster och familjer och tittat på isen, men inte vågat ge sig ut på isen som brakat ihop. Och det är inte första gången det görs när bra förutsättningar för skridsko erbjuds.

Att satsa på turism måste ju vara en självklar sak för kanalbolaget. Hoppas man i turism även inkluderar den tillströmning av människor som det kan vara på vintern?

Kanalbolaget, vad är det som gör det så lämpligt att reparera dessa saker just när det ligger blankis? Jag vet mycket väl att det krävs mycket underhållsarbete på kanalen och dessa banker. Men vad är det som gör det så lämpligt just de veckor det finns förutsättningar för fin is? Och om det är så, är det värt det när man betänker värdet den positiva turismen skulle ha under motsvarande period? Kan det göras någon annan månad när det inte är lika stor chans för fin is?

Hoppas på skridskor igen

Svar från Göta kanalbolag.

Göta kanal är ett av Sveriges största besöksmål och AB Göta kanalbolag har i uppdrag att återställa och bevara det kulturhistoriska byggnadsverket samt att skapa förutsättningar för turism. Utgångspunkten är att säkerställa båttrafiken och därigenom locka till besök längs kanalen. För att kunna hålla kanalen farbar måste vi löpande underhålla och renovera våra kanalbankar, 58 slussar, 8 km kajer, 21 gästhamnar och ca 400 hus längs kanalen.

Merparten av underhållsarbetena går inte att utföra under kanalsäsongen, då ca 5 000 båtar trafikerar kanalen. På sträckan Borensberg-Ljungsbro har kanalbanken på många sträckor rasat ut i kanalen på grund av ett 200-årigt slitage och dåliga geotekniska förutsättningar. Dessa skador är nu så akuta att de äventyrar fortsatt kanaltrafik. Det var därför av högsta prioritet att åtgärda skadorna när den nödvändiga tjälen kom. På den aktuella sträckan arbetar nu tunga maskiner och 8 000 ton nya stenmassor transporteras dit för att säkra kanaltrafiken 2012. Arbetet förutsätter att den instabila marken vid kanalen fryser för att bära maskiner och transporter. Av naturliga skäl sammanfaller dessa förutsättningar med att vattnet på kanalen fryser, men tyvärr finns inga alternativa tider att utföra dessa renoveringsarbeten.

Alla är välkomna att ploga isen, det görs redan i dag på en del platser av privata och kommunal initiativ, dock har Kanalbolaget inte resurser att genomföra detta.

Anders Donlau, VD på Göta kanalbolag

Läs mer om