Fram till 2003 var all alkoholreklam förbjuden i Sverige. Därefter blev det tillåtet attt göra reklam för alkohol. Dock med vissa restriktioner som att reklamen inte får rikta sig till ungdomar under 25 år samt att alkoldryckerna inte får innehålla mer 15 volymprocent alkohol.
I slutet av veckan, torsdagar och fredagar, dyker det upp stora färggranna annonser för diverse viner i våra dagstidningar. Ger ju goda inkomster åt våra tidningar. Dessa annonser läses ju även av personer under 25 år.
I svensk radio och tv är det inte tillåtet att visa alkoholreklam. Detta kringgås ju lätt genom att många av våra tv-kanaler sänds från bland annat England, där alkoholreklam är tillåtet. Då handlar det inte bara om öl och vin, utan även om starksprit.
Från alkoholbranschens sida hävdas sedan länge att reklamen enbart påverkar fördelningen av marknadsandelar, det vill säga den totala volymen ökar inte. Men det stämmer inte. Enligt en rapport publicerad av EU-kommissionens egen forskargrupp för alkoholfrågor visar att ju mer alkoholreklam ungdomar utsätts för, ju högre blir deras konsumtion och ju tidigare börjar de dricka.
Sedan kan man ju undra om programinslaget ”Veckans Vintips” i SR P4 på torsdagar inte är reklam eller i varje fall smygreklam. I programmet utgjuter sig Carl-Jan Granqvist över olika viners förträfflighet och står till tjänst med artikelnummer och pris.
Men det kallas kanske konsumentupplysning?