Ambulansläget är gott i länet

Ordet fritt2014-11-15 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Ambulans med förhinder”, 12/11.

Skribenten beskriver sin väntan på ambulans och sjuktransport. Med all respekt för den enskildes upplevelse vill vi förklara hur prioriteringen av ambulansresurserna går till: SOS Alarm bedömer och prioriterar alla sjukvårdssamtal som kommer in via 112 i Östergötland. En person som bedöms ha ett akut behov av sjukvård får en hög prioritet och behöver normalt inte vänta särskilt länge på ambulans.

Ärenden där behovet inte har bedömts som akut får en lägre prioritet och tilldelas ambulans när det inte påverkar den akuta ambulansberedskapen i länet. Vi har inte tillgång till information om det aktuella fallet, men av insändarens beskrivning att döma verkar SOS Alarm ha gett ärendet en låg prioritet. I undantagsfall kan det då bli väntetider som insändaren beskriver, vilket självklart är beklagligt.

Då patienten fick åka hem efter att ha besökt akutmottagningen verkar det inte orimligt att den bedömning SOS Alarm gjort varit korrekt.

Helger dagtid är det fyra ambulanser i drift i Linköping. Då SOS Alarm dirigerar samtliga ambulanser i länet kan ambulansresurserna snabbt omfördelas om det uppstår ett ökat behov i någon del av länet, detta gäller oavsett veckodag eller tid på dygnet. Tillgången till ambulans i länet är god och det politiskt uppsatta målet om att 75 procent av befolkningen ska nås av ambulans inom 10 minuter vid akuta ärenden nås.

Ambulanssjukvården i länet står sig väl i jämförelser med övriga landsting både vad gäller kvalitet och tillgänglighet och verksamheten är under ständig utveckling.

Nattetid är det ambulans som utför uppdrag inom liggande sjuktransport. Liggande sjuktransportuppdrag får en låg prioritet när de ska utföras av ambulans för att inte fördröja hjälp till kritiskt sjuka/skadade och det är därför svårt att förutse väntetiden.

Läs mer om