Än har Linköping chans att byta spår

Tågplaner. Planerad ny station kommer att innebära mycket buller i Linköping, skriver Lars-Erik Borg.

Tågplaner. Planerad ny station kommer att innebära mycket buller i Linköping, skriver Lars-Erik Borg.

Foto: Daniel Bennelid

Ordet fritt2017-01-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Ostlänken ska gå genom stan”, Debatt 17/1.

Kristina Edlund (S) och Paul Lindvall (M) skriver i Corren att Ostlänken skall gå genom Linköping och att stationen skall ligga öster om Stångån.

Infrastrukturminister Anna Johansson klarade vid Transportforum i år ut att det av kostnadsskäl inte kommer att bli den underjordslösning som Linköpings politiker vill ha. Det måste då med enkel logik betyda att det blir en ovanjordlösning. Skall stationen ligga öster om Stångån, innebär det att den hamnar halvvägs till Tallboda för att man skall klara de kurvradier som behövs och för att man skall slippa en 90 meter bred bro över Stångån.

Läget är verkligen inte centralt. Fortsättningen genom staden ger barriäreffekter som är enorma. Ett höghastighetståg i 320 kilometer i timmen låter som ett startande jetflygplan.

Linköping kommer inte att bli staden där idéer blir verklighet utan ”staden under bullermattorna”.

Tåg som låter som startande jetflygplan genom staden och ett flygfält i väster och ett i öster där ett av världens bästa men bullrigaste krigsflygplan flyger.

Både Järnvägsfrämjandet och Arbetsgruppen för Moderna Transporter, Ag MT har visat på lösningar utan ovanstående nackdelar. Lösningarna är sedan många år kända för politikerna Stadshuset och de är också föredragna för Sverigeförhandlaren, som blev mycket intresserad. Förslagen måste dock komma från kommunen, eftersom han inte förhandlar med enskilda organisationer.

Snälla Kristina Edlund och Paul Lindvall, för Linköpings skull, släpp prestigen och tänk nytt.

Lars-Erik Borg

Läs mer om