Ännu tyngre fordon hotar skogen

Ordet fritt2014-12-05 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tackar Karin Lundström (28/11) och Anna Hamilton (2/12) från SGI resp Skogsstyrelsen för klargörande svar på hur man ser på körskador i skog och på skogsbilväg och vad som görs för att komma åt problemen. Uppenbarligen finns det problem, det tycks vi vara överens om och mycket återstår att göra.

Det kan ju till exempel inte vara särskilt roligt för en entreprenör att ge sig in i ett avverkningsobjekt, när bärigheten är som allra sämst och man har ett avlägg dit alla stickvägar bär och där avlägget ser ut som träskmark efter ett tag.

Det kan heller inte vara roligt att som lastbilsförare behöva totalt köra sönder en skogsbilväg och veta att man måste lasta fullt – över 60 tons vikt – och att vägen måste totalrenoveras efteråt.

Oavsett vilka avtal man har om vem som skall återställa eländet är det ju en stor kostnad, som till slut belastar virkesvärdet. Att annan biltrafik också blir omöjlig får man kanske stå ut med, om man som jag självmant valt att bosätta sig vid en sådan väg, men vanlig personbiltrafik blir mer eller mindre omöjlig. Tung trafik kör sönder, andra reparerar i sitt anletes svett.

Det måste gå att hitta objekt vid bättre vägar under tjällossningstid. Möjligen är det så – vilket jag minns från min aktiva tid inom skogsnäringen – att skogsbolagens transportledare fortfarande har bemyndigande att införa transportförbud på sina vägar under vissa tider.

Industrin/befraktarna är då hänvisade till de enskilda skogsbilvägar, vars ägare kanske inte alltid har sådana möjligheter att sätta kraft bakom orden och stoppa tung trafik tills vägarna har torkat upp. Och industrin behöver sitt virke, inga lager finns, så kosta vad det vill, ansvaret och olägenheterna får andra ta.

En annan fundering: Hos någon myndighet utreds nu möjligheten att transportera med ännu tyngre fordon och därmed ännu större virkeslass där totalvikten skall kunna överstiga 70 ton. Markägarna måste då på nytt anpassa sina skogsbilvägar till nya förhållanden. Är detta vettigt? Skall skogsbönderna behöva bygga asfalterade vägar inne på sina skogsskiften för att få leverera virke?

Kanske har någon representant för industrin eller befraktarsidan något att tillägga?

Läs mer om