När kommunens miljökontor kontrollerar enskilda avlopp på landsbygden ställs fastighetsägaren inför hot om vite om inte avloppet byggs om. För den enskilde är det svårt att veta hur avloppet ska göras för att bli godkänt.
Enligt Miljökontoret i Linköping finansierar Linköpings kommun tillsammans med Tekniska verken en tjänst som kallas VA-rådgivare.
Tanken är att VA-rådgivaren ska hjälpa privatpersoner att skapa gemensamhetsanläggningar och privata anslutningar till det kommunala VA-nätet. Betyder detta att Linköpings kommun lägger ansvaret för den av stat och kommun så försummade miljöfrågan på den enskilde invånaren i kommunen?
Kommunen bör ha en långsiktig och planerad lösning för avloppsfrågan.
I omgivningen Sjögestadbro–Rappestad–Vikingstad finns ett 30-tal hushåll vilka ligger i närheten av Lillån. Alla i omgivningen bör vara måna om att denna idylliska å hålls ren.
Varför tar då inte kommunens rådgivare kontakt med alla hushåll i det nämnda området för att få fram en långsiktig lösning beträffande spillvattnet och att en avloppsledning anläggs i kommunal regi så att spillvattnet kan forslas till ett reningsverk.
Enskilda hushåll kan inte bekosta egna minireningsverk, som uppskattas kosta 125 000–150 000 kronor, och med ett tvivelaktigt resultat. Kostnaderna bör vägas mot resultatet.
Det är inte meningen att vi som bor på landet ska belastas med höga onödiga avgifter.
I Vetlanda beordrades fastighetsägare, som bodde vid en sjö, att anlägga avlopp enligt dagens krav. Efter ett par år ändrade sig kommunen och anlade en kommunal avloppsledning där alla hushåll blev ålagda att ansluta sig. Kommer detta att hända även hos oss i Linköping?
När man ber att få klarlagt av Miljökontoret i Linköping vad dagens krav är för den enskildas avloppsledning och hur en sådan anläggning ska utformas på bästa sätt kan Miljökontoret inte upplysa om det. Man hänvisar då istället till kommersiella entreprenörer och allmänna upplysningar och vill bedöma i efterhand om anläggningen kan godkännas. Något ansvar tar man inte.
Vi väntar på att Linköpings kommun ska handla snabbt med långsiktiga lösningar för enskilda avloppsanläggningar och marker längs Lillån innan det är försent.
Rädda Lillån