Svar på "Ett glatt bondeuppror", ledare, 24/7.
Arla är inte problemet för svensk mjölk. Correns ledare den 24/7 bejakar Glada bondens initiativ att hoppa över Arla som utpekas som ett problem för svenska mjölkbönder. Glada bonden kan ta ett samlat grepp om en viss andel av mjölkråvaran, oberoende av till vilket mejeri som bonden levererar. Genom Glada bonden kan inte Arla spelas ut mot andra svenska mejerier och handelns vackra tal om vikten av "svensk" kan därför synas i sömmarna.
Trots att 75 procent av Sveriges mjölkbönder levererar till Arla är det inte brist på konkurrens som ledaren hävdar, utan de olika svenska mejerierna ställs mot varandra på ett tufft sätt av handeln. Framför allt i handelns egna varumärken. Om inte Arla exporterade så mycket skulle konkurrensen mellan svenska mejerier i kyldisken, och därmed prispress till bonden, vara ännu större. Även om det finns förbättringar att göra i Arlas prissättning till bonden, så att de svenska mervärden som svenska konsumenter betalar för i högre grad hamnar hos svenska mjölkbönder, är inte detta huvudproblemet för svensk mjölk.
Huvudproblemet är att endast cirka 20 procent av mjölken som produceras i Sverige blir dryckesmjölk. Det är i dryckesmjölken konsumentens betalningsvilja finns. Lika mycket torkas till pulver och resten, cirka 60 procent, blir förädlade mjölkprodukter där svenskens betalningsvilja för svenska mervärden är måttlig. Med 54 procent av osten, 45 procent av yoghurten och 40 procent av smöret importerat blir detta tydligt. I dessa produkter är kopplingen inte lika tydlig till låg antibiotikaanvändning, betesgående djur och GMO-fritt foder, som alla är exempel på sådant som gäller för alla svenska mjölkbönder. De få som är kvar.
Peter Borring
regionordförande LRF Östergötland