Åtta punkter som gör skolan bättre

Skolan. Ett antal konkreta åtgärder skulle göra läget ljusare, enligt Bo Westin.

Skolan. Ett antal konkreta åtgärder skulle göra läget ljusare, enligt Bo Westin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ordet fritt2018-02-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha följt med i debatten om krisen inom svensk skola, med erfarenhet av lärande och mot bakgrund av att många elever i dag mår dåligt av alla krav och måsten i en splittrad tidsålder, vill jag ge några konkreta förslag som jag tror skulle kunna förbättra situationen.

1) Låt eleverna börja skoldagen tidigast klockan 9 på gymnasiet. Det handlar också om hänsyn till tonårsfysiologin och våra mörka årstider.

2) Gör ett eller två ämnen valbara, i den meningen att eleven kan välja bort dem helt på gymnasiet. Till de obligatoriska ämnena måste matematik, engelska och svenska räknas. Några till bör väl också anses som obligatoriska. Konsensus bland lärarna om detta lär väl aldrig uppnås men eleverna bör ha ett ord med i laget om urvalet. Gäller främst gymnasiet. I grundskola och gymnasium kan ett alternativ kanske vara att införa ”light-kurser” i vissa ämnen. Många elever dignar under arbetsbörda och betygskriterier även i grundskolan.

3) Skapa gärna ett möjlighet för läxläsning på skoltid, kanske en timma om dagen där motiverade elever och lärare hjälps åt. Bra för dem vars föräldrar av olika skäl har svårt att kunna stötta sina barn.

4) Och ja, det behövs pengar för att kunna skapa mindre grupper där barn med särskilda behov kan få hjälp, det krävs pengar för att anställa speciallärare. Klassrum i kaos leder till att lärare söker sig till andra yrken. De kan inte alltid göra under.

5) Gör något konkret för att lärarna i grund- och gymnasieskolor ska få tid till att sköta sitt kärnuppdrag. Ge dem förtroende och makt över sin profession.

6) För att detta ska kunna genomföras behöver skolorna mest troligt få ett större mandat, mer självständighet och frihet visavi politiker och skolverk till att utforma en skola som de tror kan fungera bra för elever och lärare.

7) Fundera över hur samhälle och skola kan skapa beredskap inför ett mer datoriserat och automatiserat arbetsliv där många yrken troligen kommer att försvinna, med värderingar som premierar ett långsiktigt hållbart och humant samhälle. Vår modernitet behöver omvärderas på många områden.

8) Ge föräldrar möjlighet till mer tid med sina barn till och med tre års ålder, en tidsperiod som är grundläggande för deras personlighetsutveckling och beredskap inför livet.

Bo Westin

Läs mer om