Bilar i centrum gör staden tryggare

Platensgatan. Det finns många goda skäl att välkomna bilar i Linköpings city, anser skribenten.

Platensgatan. Det finns många goda skäl att välkomna bilar i Linköpings city, anser skribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2015-06-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Illusioner och drömmar om en stadskärna där cyklister och fotgängare delar på utrymmet mellan uteserveringar och blomster­arrangemang och där bilarna saknas i gatubilden är – just det – en dröm som inte har något med verkligheten att göra.

Under 3–4 månader har vi värme och ljus med många människor som rör sig i city. Resten av året har vi mörker och kyla och stundtals folktomma gator under kvällar och nätter. Om biltrafiken försvinner från centrum kommer gatorna att bli ännu mer öde och fotgängarna sannolikt mer rädda för att röra sig ute kvällstid med tanke på överfall, rån och våldtäkter som kan tänkas öka ytterligare i takt med att den grova gängkriminaliteten växer sig starkare i vissa områden och kanske flyttar in till city om invånarna slutar röra sig där.

Sannolikt kommer färre personer att besöka nöjes­lokaler och biografer kvällstid när det är mörkt.

Jag besökte Detroit för cirka 20 år sedan och fick då se ett exempel på en helt vandaliserad stadskärna där ingen vågade röra sig kvällstid och där inte bara affärer och restauranger tvingats flytta därifrån utan även företag och kontorslokaler.

Nej, vakna politiker och visa lite kurage när över­ambitiösa tjänstemän viftar med sina blåögda planeringsidyller. För ett levande centrum och en blomstrande handel behövs biltrafiken av flera skäl såsom säkerhet, tillgänglighet, bekvämlighet med mera.

I Corren onsdag 10/6 kan utläsas att det finns ett politiskt mål att få Linköpingsbor att avstå korta bilresor men att det inte verkar finnas någon folklig vilja att utvecklingen går åt det hållet eftersom bilresorna ökar. Därför ska nu ambitionen höjas för att vi medborgare ska ”förstå vårt eget bästa” som bara eliten i kommunledningen tycks göra. Vidare ska det undersökas var cyklisterna känner sig otrygga. Av det ständiga inflödet av insändare i Corren tycks det snarare vara så att det är fotgängarna som känner sig otrygga på grund av cyklisternas framfart.

Nej, stopp – tänk till och tänk om! Som ledarskribenten Christian Dahlgren uttryckte det hela: varför inte satsa på att bli ”den bilvänligaste staden”?

Läs mer om