Under torsdagskvällen förra veckan träffades flertalet av Kinda kommuns deltidsbrandmän för ett krismöte med anledning av det nya RIB-avtalet. Avtalet innebär avsevärda försämringar för deltidsbrandmännen runt om i Sverige. Under kvällen beslutades att allmänheten och kommunpolitikerna måste informeras om hur vi ser på saken. Här nedan följer en sammanfattning av våra tankar:
En ny brandstation i Kisa har diskuterats under flera års tid. Men nu bör det komma upp en viktigare fråga på politikernas och kommuntjänstemännens bord. Nämligen brandmännen, utan brandmän behöver vi varken brandstation eller brandbilar. Visst vore det billigast för skattebetalarna i Kinda kommun men inte speciellt smart när branden är på besök. Eller när trafikolyckan är ett faktum, eller när vi får rycka ut på hjärtstopp när Kinda kommuns enda ambulans är på annat håll.
Ja, faktum är att räddningstjänsten i Kinda rycker ut flera hundra gånger om året, på både små och stora larm. Så brandmännen behövs i Kinda kommun, mer än vad en ny brandstation behövs. Nu är det så att deltidsbrandmännen i Kinda kommun (och övriga Sverige) fick försämrade arbetsvillkor och även sänkt lön förra året. Den gången köpte de flesta deltidsbrandmännen läget med hänsyn till tredje man med en förhoppning om att avtalen skulle bli bättre nästkommande år. Så blev inte fallet, i år fick deltidsbrandmännen ännu en käftsmäll med ytterligare lönesänkningar. Slår man ut alla försämringar så rör det sig om en lönesänkning på 5–10 procent. Inom vilken annan arbetskategori händer det? Ingen oss veterligen.
Avtalen sägs förhandlas upp centralt i hela Sverige. Men varför? Räddningstjänsterna ser ju olika ut på olika ställen i Sverige. Visst, centrala Stockholm eller Göteborg behöver kanske inga deltidsbrandmän, men lilla Kinda kommun tillsammans med en massa andra kommuner i Sverige behöver faktiskt det, då vi inte har någon heltidskår i kommunen att luta oss tillbaka på.
Nu hoppas och tror vi att Kinda kommuns politiker vågar stå på egna ben och inte skylla på centrala beslut. Även vi brandmän på mindre orter gör alltid vårt bästa för att rädda det som räddas kan. Vi får vara med om tragiska olyckor och se saker som ingen människa vill se. Och vad får man för det? Sänkt lön som visad uppskattning. Om kommunen vill ha kvar några brandmän så tycker vi att det är läge att ta till sig av våra åsikter. Om kommunen står fast vid de nya tänkta lönerna, återstår det att se om det finns några deltidsbrandmän kvar i Kinda kommun.
Bekymrade brandmän i Kinda kommun