Jag kan inte, inte ens från dagis, komma ihåg att vi någon gång blivit serverade veganska rätter av skolbespisningen. Jag har dag ut och dag in under mina 16 år i skola och dagis tuggat i mig kolossala mängder animalier.
En människa behöver 50–60 gram protein per dag. I 100 gram kyckling finns det 26 gram. Man brukar i snitt lägga 250 gram kött på sin tallrik, oftast mer. Det betyder att man får i sig hela dagens rekommenderade proteinintag på mindre än en måltid. Ska den måltiden verkligen vara den som serveras i skolköket? Hur stor är egentligen sannolikheten att eleverna endast äter vegetariskt eller veganskt hemma för att sedan äta kött i skolan? Skolan ska kunna erbjuda eleverna en hälsosammare matvana och för att komma dit är ett stort steg att sluta uppmuntra eleverna att äta alldeles för mycket av de olika näringsämnena när de inte behöver det.
Jag ser samma sak med kalcium. RDI ligger på 900 milligram. Det är alltså ett glas mjölk om dan. Kalcium finns inte bara i mejeriprodukter, utan även i bland annat broccoli och bladspenat. Mjölk serveras idag på de flesta, vågar till och med påstå alla skolbespisningar, men de erbjuder också vatten. Jag tvekar starkt på att de elever som dricker mjölk i skolan inte dricker det någon annanstans.
Att kött är skadligt för miljön är ingen nyhet. Vår massproduktion av mejeriprodukter och nötkött har lett till kolossala mängder metangasutsläpp. Utav ett kilo kött har det släppts ut 23–39 kilo växthusgaser. På det kan en bil köra 25 mil. Att kött är gott är enligt mig inte en ursäkt till att inte äta veganskt. Är kött verkligen viktigare än att stoppa den globala uppvärmningen?
FN har dessutom gått ut med att alla ska äta vegansk kost, för att nå Global Goals 2030. Om skolan då inte tillämpar detta, hur ska då elever kunna göra det?
Jag vädjar nu till skolor att bryta normen. Att man istället för att ha intyg för att äta veganskt, inför intyg för att äta kött. För elevernas skull, och för allt annats.
Astrid Fredriksson Klaar
student