Replik på ”Skolbussen måste få ny roll”, Göran Gunnarsson (C), 29/9.
Ett övergripande mål som majoriteten i Region Östergötland satt för kollektivtrafiken i länet är att den ska vara biljettfinansierad med 50 procent år 2020. Vi ställer oss frågan – vilka argument har legat till grund för en sådan målsättning? Trafik- och samhällsbyggnadsnämnden (TSN) kan självklart ställa krav på självfinansiering men det är ett dåligt mål eftersom det drabbar de som reser i den minst lönsamma trafiken. Finansieringsnivån är också ett för snävt synsätt, nämnden ska ta hänsyn till andra värden när kollektivtrafiken planeras, till exempel möjligheten att leva och bo i alla delar av länet.
Vilket samhällsansvar tar nämnden i relation till det regionala utvecklingsprogrammets skrivningar? De målsättningar som antagits av regionfullmäktige och som handlar om en sammanhållen region, en god och hållbar kollektivtrafik i hela länet?
Vi ser skäl att föra fram helt andra målsättningar. Till exempel att kollektivtrafiken ska bli det naturliga förstahandsvalet för resande i regionen. Precis som TSN själv skriver på första sidan i sin trafikförsörjningsplan. Når man detta mål genom att montera ned landsbygdstrafiken?
I vårt uppdrag, en regional organisation som i dagsläget representerar 159 byalag/lokala utvecklingsgrupper, ligger att fortsatt bevaka kollektivtrafiken i Östergötland och nämndens hantering av denna. Vi vill uppmana regionrådet Gunnarsson och nämnden att kostnadsberäkna vad en bra anropsstyrd trafik skulle kosta och att i dialog med boende och kommunerna utreda alternativa resmöjligheter. Det borde inte vara omöjligt då flera län redan på ett seriöst sätt jobbar för en bra trafik på landsbygden och att det där finns trafik som täcker grundläggande behov.
Styrelsen Hela Sverige ska leva Östergötland
Per-Inge Planefors
Jan-Erik Olofson
Sofie Axelsson
Eva Lindblad
Charlotte Rydström
Lelle Karlsson
Pia Tingvall